Site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost vizat miercuri, începând cu ora 01.00, de un atac cibernetic de tip DDOS.

Acest tip de atac implică generarea unui val de cereri de conexiune la adresa site-ului și are ca scop principal afectarea funcționalității în parametri normali a site-ului, prin încetinirea sau oprirea activității acestuia.

Site-ul DNSC nu a avut perioade de indisponibilitate pe parcursul atacului, iar pentru a filtra traficul legitim de cel inițiat de atacatori, specialiștii au întrerup accesul la site timp de 30 de minute, în jurul orei 07.00. Nu au fost afectate alte servicii, nu au fost exfiltrate date, spune instituția.

Recomandări în cazul unui atac DDoS

Deși nu există soluții pentru a evita complet un atac DDoS, există câteva soluții proactive, pe care administratorii de rețele le pot implementa pentru a reduce efectele unui astfel de atac:

Implementarea unui serviciu de protecție împotriva DDoS (care detectează traficul anormal și îl redirecționează);

Realizarea unui plan în caz de dezastru pentru a asigura eficiența comunicării, ameliorării și recuperării în contextul unui atac DDoS;

Pentru a evita compromiterea dispozitivelor utilizatorilor și includerea acestora într-un botnet care lansează atacuri DDoS, există următoarele soluții:

Utilizarea unei soluții antivirus;

Instalarea unui firewall și configurarea acestuia astfel încât să restricționeze traficul care vine spre sau pleacă dinspre dispozitiv;

Implementarea unor bune practici de securitate în sensul minimalizării accesului altor persoane la informațiile de pe dispozitiv și gestionării traficului nedorit.

+++

Reamintim că informația privind atacul asupra site-ului DNSC a fost făcut inițial de ministrul Cercetării, Digitalizării și Inovării, Bogdan Ivan, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

El a anunțat și că în cursul nopții, între orele 1:00 și 7:00, site-ul Directoratului a fost atacat cibernetic cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă.

"În momentul de față, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC, nu au fost copiate fișiere, nu a fost adus într-o stare nefuncțională site-ul, el funcționează și este protejat", a explicat Bogdan Ivan.