ANCOM amână, din nou, licitațiile pentru licențele 5G. Noul termen: ultimul trimestru din 2020

ANCOM va organiza licitațiile pentru spectrul de frecvențe 5G în ultimul trimestru al acestui an, potrivit planului de acțiuni pentru anul 2020 al agenției.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat marți că își propune să definitiveze documentația de licitație până la sfârșitul trimestrului III.
În octombrie 2019, șeful ANCOM, Sorin Grindeanu, anunța oficial amânarea licitațiilor pentru licențele 5G, prin care guvernul estima că va încasa peste 2 miliarde de lei încă de anul trecut.
La acea dată, ex-premierul PSD devenit apoi șef al autorității de reglementare în comunicații spunea că licitațiile vor avea loc în prima jumătate a anului. Acum, termenul este împins, din nou, cu aproximativ șase luni.
Procedura de selecție pentru „acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă” ar urma să fie organizată în ultimul trimestru al anului, a anunțat ANCOM într-un comunicat de presă.
„Așa cum știți, în urmă cu mai bine de două luni, Guvernul României și al SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important și benefic, care ține de securitate și parteneriate strategice. Acel Memorandum nu ține loc de lege. Pentru a putea fi aplicat, trebuiau pași de modificare a legislației primare în România. Noi suntem obligați să oferim operatorilor toate datele și condițiile astfel încât să poată veni cu oferte care să stea în picioare din punct de vedere economic”, spunea atunci Sorin Grindeanu.
În plus, fostul premier menționa atunci și setul de măsuri legate de cerințe de securitate a rețelelor în UE, ce urmau să fie furnizate de Comisia Europeană, dar și nevoia ca Guvernul să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestor taxe.
Acum, ANCOM spune că va organiza o consultare a pieței „pentru a determina interesul pieței naționale de comunicații electronice cu privire la achiziționarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor pentru furnizarea rețelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice”.
Pe lângă organizarea licitațiilor 5G, ANCOM anunță că și contribuția la transpunerea prevederilor Codului Comunicațiilor în legislația națională, continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii și implementarea măsurilor de reglementare pentru serviciul universal poștal sunt printre principalele priorități ale ANCOM, conform planului său de acțiuni adoptat pentru anul 2020.
Comentarii