Miliardarul George Soros s-a folosit de discursul său de la Forumul Economic Mondial pentru a dominația globală a giganților tehnologici, susținând că acestea exercită un control prea mare asupra conținutului și a publicității de pe Internet.

Vorbind în fața liderilor mondiali reuniți la Davos, miliardarul de origine ungară a criticat rețelele de socializare pentru practici exploatatoare, spunând că stimulează „în mod deliberat dependența de serviciile pe care le oferă”.

„Facebook și Google exploatează mediile sociale și provoacă mai multe probleme. Proprietarii acestor platforme gigant se consideră stăpâni ai universului, dar, de fapt, ei sunt sclavii ideii de a-și păstra poziția dominantă. Este doar o chestiune de timp până când dominarea globală a monopolurilor din industria IT americană va fi întreruptă. Davos este un loc bun pentru a anunța că zilele lor sunt numărate. Reglementarea și impozitarea le vor duce la pierzanie, iar comisarul UE pentru Concurență, [Margrethe] Vestager, va fi Nemesisul lor”, a spus Soros, transmite Mediafax.

Miliardarul a mai spus că firmele de media sociale îi determină pe oameni să renunțe la autonomia lor de gândire. „Acest lucru are consecințe negative de mare anvergură asupra funcționării democrației, în special asupra integrității alegerilor. Puterea de a modela atenția oamenilor este concentrată în mâinile câtorva companii”.

„Oamenii fără libertate de gândire pot fi ușor manipulați. Acest pericol nu este valabil doar pentru viitor; a jucat deja un rol important în alegerile prezidențiale americane din 2016”.

 

„Însă la orizont se întrevede o perspectivă și mai alarmantă. Ar putea exista o alianță între statele autoritare și aceste monopoluri IT uriașe și pline de date, care ar aduce laolaltă sisteme incipiente de supraveghere corporatistă și un deja dezvoltat sistem de supraveghere susținut de stat”, a mai declarat Soros, în discursul său de la Forumul Economic Mondial, ce se ține în fiecare an în stațiunea elvețiană Davos.

Miliardarul a spus că astfel de „alianțe teribile” cel mai probabil vor fi încheiate în Rusia și China. „Asta ar putea duce la o rețea de control totalitar la care nici măcar Aldous Huxley sau George Orwell nu s-ar fi putut gândi”, a adăugat Soros, potrivit Agerpres.

„Profitabilitatea excepțională a acestor companii se bazează în mare măsură pe evitarea responsabilității și a plăților pentru conținutul afișat pe platformele lor. Ei pretind că sunt doar distribuitori de informații. Dar faptul că aproape monopolizează o anumită piață le acordă utilitate publică și ar trebui să se supună unor reglementări mai stricte, menite să garanteze concurența, inovația și accesul universal echitabil și deschis”, a mai declarat omul de afaceri.

George Soros deține în prezent, prin intermediul unui fond de investiții, 109.451 de acțiuni ale companiei Facebook. În 2017, miliardarul a solicitat vinderea a peste 300.000 de acțiuni. Totodată, Soros este unul dintre acționarii companiei Alphabet, care deține platforma online Google.

Atac la Trump

În discursul său, Soros l-a atacat și pe președintele american Donald Trump, despre care a spus că vrea să creeze în SUA „un stat de tip mafia”.

„În Statele Unite, președintele Trump ar vrea să creeze un stat de tip mafia, însă nu poate, deoarece Constituția, alte instituții și o societate civilă vie nu îi permit”, a mai spus el în discursul susținut la Davos. Soros a spus că societățile deschise sunt în pericol, în condițiile în care diverse se dezvoltă forme de dictatură și state de tip mafia - precum Rusia lui Putin, a exemplificat miliardarul.

Soros consideră administrația Trump „un pericol pentru întreaga lume”, dar apreciază că este doar „un fenomen temporar care va dispărea în 2020 sau chiar mai devreme”, finanțistul precizând că se așteaptă la un mare succes al democraților la alegerile din 2018.

În același timp, el a avertizat în privința pericolului unui război nuclear, dar și al riscului adus de schimbările climatice.

Soros a transferat o mare parte din averea sa fundației sale ca promovează democrația și drepturile omului.