Miliardarul George Soros s-a folosit de discursul său de la Forumul Economic Mondial pentru a dominația globală a giganților tehnologici, susținând că acestea exercită un control prea mare asupra conţinutului şi a publicităţii de pe Internet.

Vorbind în faţa liderilor mondiali reuniţi la Davos, miliardarul de origine ungară a criticat reţelele de socializare pentru practici exploatatoare, spunând că stimulează „în mod deliberat dependenţa de serviciile pe care le oferă”.

„Facebook şi Google exploatează mediile sociale şi provoacă mai multe probleme. Proprietarii acestor platforme gigant se consideră stăpâni ai universului, dar, de fapt, ei sunt sclavii ideii de a-şi păstra poziţia dominantă. Este doar o chestiune de timp până când dominarea globală a monopolurilor din industria IT americană va fi întreruptă. Davos este un loc bun pentru a anunţa că zilele lor sunt numărate. Reglementarea şi impozitarea le vor duce la pierzanie, iar comisarul UE pentru Concurenţă, [Margrethe] Vestager, va fi Nemesisul lor”, a spus Soros, transmite Mediafax.

Miliardarul a mai spus că firmele de media sociale îi determină pe oameni să renunţe la autonomia lor de gândire. „Acest lucru are consecinţe negative de mare anvergură asupra funcţionării democraţiei, în special asupra integrităţii alegerilor. Puterea de a modela atenţia oamenilor este concentrată în mâinile câtorva companii”.

„Oamenii fără libertate de gândire pot fi uşor manipulaţi. Acest pericol nu este valabil doar pentru viitor; a jucat deja un rol important în alegerile prezidenţiale americane din 2016”.

 

„Însă la orizont se întrevede o perspectivă şi mai alarmantă. Ar putea exista o alianţă între statele autoritare şi aceste monopoluri IT uriaşe şi pline de date, care ar aduce laolaltă sisteme incipiente de supraveghere corporatistă şi un deja dezvoltat sistem de supraveghere susţinut de stat”, a mai declarat Soros, în discursul său de la Forumul Economic Mondial, ce se ține în fiecare an în stațiunea elvețiană Davos.

Miliardarul a spus că astfel de „alianţe teribile” cel mai probabil vor fi încheiate în Rusia şi China. „Asta ar putea duce la o reţea de control totalitar la care nici măcar Aldous Huxley sau George Orwell nu s-ar fi putut gândi”, a adăugat Soros, potrivit Agerpres.

„Profitabilitatea excepţională a acestor companii se bazează în mare măsură pe evitarea responsabilităţii şi a plăţilor pentru conţinutul afişat pe platformele lor. Ei pretind că sunt doar distribuitori de informaţii. Dar faptul că aproape monopolizează o anumită piaţă le acordă utilitate publică şi ar trebui să se supună unor reglementări mai stricte, menite să garanteze concurenţa, inovaţia şi accesul universal echitabil şi deschis”, a mai declarat omul de afaceri.

George Soros deţine în prezent, prin intermediul unui fond de investiţii, 109.451 de acţiuni ale companiei Facebook. În 2017, miliardarul a solicitat vinderea a peste 300.000 de acţiuni. Totodată, Soros este unul dintre acţionarii companiei Alphabet, care deţine platforma online Google.

Atac la Trump

În discursul său, Soros l-a atacat și pe preşedintele american Donald Trump, despre care a spus că vrea să creeze în SUA „un stat de tip mafia”.

„În Statele Unite, preşedintele Trump ar vrea să creeze un stat de tip mafia, însă nu poate, deoarece Constituţia, alte instituţii şi o societate civilă vie nu îi permit”, a mai spus el în discursul susţinut la Davos. Soros a spus că societățile deschise sunt în pericol, în condițiile în care diverse se dezvoltă forme de dictatură și state de tip mafia - precum Rusia lui Putin, a exemplificat miliardarul.

Soros consideră administraţia Trump „un pericol pentru întreaga lume”, dar apreciază că este doar „un fenomen temporar care va dispărea în 2020 sau chiar mai devreme”, finanțistul precizând că se aşteaptă la un mare succes al democraţilor la alegerile din 2018.

În același timp, el a avertizat în privința pericolului unui război nuclear, dar și al riscului adus de schimbările climatice.

Soros a transferat o mare parte din averea sa fundaţiei sale ca promovează democraţia şi drepturile omului.