O echipă internațională de cercetători a găsit o modalitate de a realiza instantanee extrem de securizate și precise ale conținutului oricărei încăperi, prin utilizarea de antene radio și oglinzi, care pot crea "amprente radio".

Aceste "amprente radio" sunt atât de precise, încât pot să observe deplasarea unui obiect cu doar câțiva milimetri. Tehnologia ar putea avea numeroase aplicații, dar echipa de cercetători a avut în vedere armele nucleare, scrie IFLScience, care citează un studiu publicat în Nature Communications.

Cercetătorii au pus accentul pe monitorizarea tratatelor de dezarmare nucleară. Metoda lor permite monitorizarea la distanță a facilităților în care sunt depozitate arme nucleare, iar sistemul ar putea detecta cu ușurință dacă armele au fost mutate, fără a fi necesar ca o echipă să se deplaseze în teren.

"70% dintre armele nucleare ale lumii sunt păstrate în depozite, pentru rezervă militară sau așteaptă dezmembrarea. Prezența și numărul acestor arme în orice locație nu pot fi ușor verificate prin intermediul imaginilor de satelit sau altor mijloace care nu pot vedea în interiorul depozitelor", a declarat coautorul studiului, dr. Sebastien Philippe de la Universitatea Princeton.

"Din cauza dificultăților (de monitorizare - n.r.), cele 9.000 de arme nucleare nu sunt luate în considerare în cadrul acordurilor existente de control al armelor nucleare. Noua tehnologie de verificare abordează această provocare de durată și contribuie la eforturile diplomatice viitoare care ar încerca să limiteze toate tipurile de arme nucleare", a mai spus el.

Sistemul constă în două antene. Una emite undele radio, care se reflectă în jurul pereților încăperii și a obiectelor prezente, iar cealaltă le recepționează. Acest setup funcționează pentru a crea o "amprentă radio". Deoarece amprenta radio nu este însoțită de o marcă de timp, este nevoie de ceva în plus pentru ca ea să funcționeze în diferite situații.

Echipa de cercetători a folosit 20 de oglinzi rotative instalate într-o încăpere care era monitorizată. Plasarea oglinzilor rotative în poziții specifice permite un nivel suplimentar de securitate care poate fi folosit pentru a consolida abordarea amprentei radio.

Într-un test pe teren, sistemul a fost implementat într-un container cu butoaie. O mișcare de doar câțiva milimetri a fost evidentă în amprenta digitală, ceea ce a reprezentat un rezultat excelent. Echipa a testat, de asemenea, dacă un algoritm de inteligență artificială ar putea descifra conexiunea dintre poziționarea oglinzii și amprentele radio. S-a dovedit că poate, dar nu într-un timp scurt.

"Cu 20 de oglinzi, ar dura opt săptămâni pentru ca un atacator să decodeze funcția matematică subiacentă", a adăugat autorul principal al studiului, Johannes Tobisch.

De asemenea, datorită scalabilității sistemului, este posibil să se crească și mai mult factorul de securitate", a conchis acesta.