O familie din mediu urban are, în medie, zece dispozitive conectate aproape permanent la Internet.

Unul din zece români nu cunoaşte numărul terminalelor conectate din propria locuinţă, iar 46% dintre cei care deţin astfel de terminale se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, potrivit unui studiu comandat de Bitdefender.

Pe lângă telefoane, tablete sau calculatoare, de pe care oamenii accesează în mod obișnuit Internetul, în multe locuințe există deja diverse alte dispozitive inteligente care sunt conectate, dar de care utilizatorii nu sunt întotdeauna conștienți, precum frigidere, aparate de măsurat tensiunea sau chiar prize inteligente. De fapt, evoluția va fi accelerată în următorii câțiva ani când miliarde de noi dispozitive se vor conecta la web, în așa-numitul Internet al lucrurilor (IoT – Internet of things).

„De multe ori, oamenii nu sunt conştienţi de faptul că locuiesc într-o casă inteligentă, deşi s-au înconjurat de dispozitive conectate: telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere. În România, doar unul din şapte orăşeni spune că locuieşte într-o casă inteligentă, deşi o familie de la oraş are, în medie, zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri şi televizoare smart, conform unui studiu realizat de Bitdefender. Mai mult, unul din zece români nu cunoaşte însă numărul terminalelor conectate din propria locuinţă”, arată Bitdefender.

Experţii în securitate cibernetică susţin că nu prețul trebuie să fie vectorul principal care să ghideze procesul de achiziţie. „De regulă, clienţii nu se interesează de istoricul producătorului şi nu citesc recomandările altor utilizatori despre dispozitivul pe care plănuiesc să-l cumpere. Este foarte important să verifice dacă brandul cumpărat are o reputaţie bună şi este de încredere, dar şi să afle din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalţi”, potrivit comunicatului Bitdefender, citat de Agerpres.

Potrivit cercetării, circa 46% dintre români se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj şi invadarea vieţii private.

În prezent, producătorii de echipamente marjează puternic pe dispozitive conectate, astfel că, potrivit unui studiu Morgan Stanley, noi senzori și procesoare vor fi introduse în tot mai multe produse în următorii câțiva ani. Numărul oamenilor de pe Terra a fost depășit de numărul dispozitivelor conectate la internet încă din 2008, dar Internetul lucrurilor (Internet-of- things, IoT) va căpăta o amploare deosebită începând din 2017, pe fondul lansării de noi componente electronice. Acestea vor propulsa interesul pentru dispozitivele conectate care vor apărea în următoarele 12-18 luni, iar atunci consumatorii vor avea la dispoziție o gamă largă de produse pregătite pentru IoT.

În acest context, specialiştii Bitdefender atrag atenţia asupra unor greşeli simple făcute frecvent de utilizatorii români de gadgeturi smart. Una dintre acestea este că utilizatorii îşi conectează toate dispozitivele în aceeaşi reţea Wi-Fi, fapt ce îi face vulnerabili la atacuri cibernetice, întrucât fiecare gadget extinde suprafaţa de atac şi reprezintă o potenţială poartă de acces.

„Specialiştii recomandă ca dispozitivele inteligente să fie conectate într-o reţea separată de cea în care îşi ţin laptopurile sau telefoanele. Gadgeturile smart au de regulă datele de acces (nume utilizator şi parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reuşesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu uşurinţă la laptopuri şi telefoane, dacă sunt conectate în aceeaşi reţea, şi pot accesa date confidenţiale”, notează experţii.

De asemenea, clienţii trebuie să ţină cont şi de securitatea dispozitivului, nu doar de funcţionalităţi, design şi performanţă, întrucât hackerii îşi pot construi reţele imense de terminale (botnet) prin care să atace anumite ţinte, prin atacuri de tip DDoS. 

În plus, după cumpărare, clienţii trebuie să se preocupe de intimitate şi securitate. „Parolele şi credenţialele de acces slabe, lipsa criptării informaţiilor sau softul neactualizat pot creşte riscul invadării vieţii private şi chiar al pierderii datelor personale. Gadgeturile smart pot fi folosite pentru a pătrunde în intimitatea căminului şi a spiona activitatea locatarilor”, atenţionează specialiştii Bitdefender.