O familie din mediu urban are, în medie, zece dispozitive conectate aproape permanent la Internet.

Unul din zece români nu cunoaște numărul terminalelor conectate din propria locuință, iar 46% dintre cei care dețin astfel de terminale se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, potrivit unui studiu comandat de Bitdefender.

Pe lângă telefoane, tablete sau calculatoare, de pe care oamenii accesează în mod obișnuit Internetul, în multe locuințe există deja diverse alte dispozitive inteligente care sunt conectate, dar de care utilizatorii nu sunt întotdeauna conștienți, precum frigidere, aparate de măsurat tensiunea sau chiar prize inteligente. De fapt, evoluția va fi accelerată în următorii câțiva ani când miliarde de noi dispozitive se vor conecta la web, în așa-numitul Internet al lucrurilor (IoT – Internet of things).

„De multe ori, oamenii nu sunt conștienți de faptul că locuiesc într-o casă inteligentă, deși s-au înconjurat de dispozitive conectate: telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere. În România, doar unul din șapte orășeni spune că locuiește într-o casă inteligentă, deși o familie de la oraș are, în medie, zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri și televizoare smart, conform unui studiu realizat de Bitdefender. Mai mult, unul din zece români nu cunoaște însă numărul terminalelor conectate din propria locuință”, arată Bitdefender.

Experții în securitate cibernetică susțin că nu prețul trebuie să fie vectorul principal care să ghideze procesul de achiziție. „De regulă, clienții nu se interesează de istoricul producătorului și nu citesc recomandările altor utilizatori despre dispozitivul pe care plănuiesc să-l cumpere. Este foarte important să verifice dacă brandul cumpărat are o reputație bună și este de încredere, dar și să afle din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalți”, potrivit comunicatului Bitdefender, citat de Agerpres.

Potrivit cercetării, circa 46% dintre români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj și invadarea vieții private.

În prezent, producătorii de echipamente marjează puternic pe dispozitive conectate, astfel că, potrivit unui studiu Morgan Stanley, noi senzori și procesoare vor fi introduse în tot mai multe produse în următorii câțiva ani. Numărul oamenilor de pe Terra a fost depășit de numărul dispozitivelor conectate la internet încă din 2008, dar Internetul lucrurilor (Internet-of- things, IoT) va căpăta o amploare deosebită începând din 2017, pe fondul lansării de noi componente electronice. Acestea vor propulsa interesul pentru dispozitivele conectate care vor apărea în următoarele 12-18 luni, iar atunci consumatorii vor avea la dispoziție o gamă largă de produse pregătite pentru IoT.

În acest context, specialiștii Bitdefender atrag atenția asupra unor greșeli simple făcute frecvent de utilizatorii români de gadgeturi smart. Una dintre acestea este că utilizatorii își conectează toate dispozitivele în aceeași rețea Wi-Fi, fapt ce îi face vulnerabili la atacuri cibernetice, întrucât fiecare gadget extinde suprafața de atac și reprezintă o potențială poartă de acces.

„Specialiștii recomandă ca dispozitivele inteligente să fie conectate într-o rețea separată de cea în care își țin laptopurile sau telefoanele. Gadgeturile smart au de regulă datele de acces (nume utilizator și parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reușesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu ușurință la laptopuri și telefoane, dacă sunt conectate în aceeași rețea, și pot accesa date confidențiale”, notează experții.

De asemenea, clienții trebuie să țină cont și de securitatea dispozitivului, nu doar de funcționalități, design și performanță, întrucât hackerii își pot construi rețele imense de terminale (botnet) prin care să atace anumite ținte, prin atacuri de tip DDoS. 

În plus, după cumpărare, clienții trebuie să se preocupe de intimitate și securitate. „Parolele și credențialele de acces slabe, lipsa criptării informațiilor sau softul neactualizat pot crește riscul invadării vieții private și chiar al pierderii datelor personale. Gadgeturile smart pot fi folosite pentru a pătrunde în intimitatea căminului și a spiona activitatea locatarilor”, atenționează specialiștii Bitdefender.