The Telegraph: Cum repetăm greșeala cenzurii pandemice
Mark Zuckerberg a admis că Facebook și Instagram au greșit ștergând postări în cursul pandemiei.
Atunci când părinți îngrijorați somează rețelele sociale să-și modereze conținutul ștergând imagini dăunătoare sau invective motivate de ură, firmele sunt adesea reticente s-o facă, invocând libera exprimare. Însă atunci când guvernele le-au supus la presiuni în cursul pandemiei pentru a le bloca opiniile celor care se îndoiau de eficiența interdicțiilor de circulație, se pare că au fost cât se poate de bucuroase să le facă pe plac.
Acum șeful celei mai mari companii de profil, Meta, spune că regretă că a făcut-o. Mark Zuckerberg a declarat că Facebook și Instagram au greșit cenzurând postări în cursul pandemiei. Într-o scrisoare trimisă comisiei [a Congresului SUA - n.trad.] care investighează moderarea conținutului online Zuckerberg a afirmat că funcționari de la Casa Albă „au spus în mod repetat la presiuni” compania după învestirea lui Joe Biden în 2021. Președintele acuzase Facebook că „omoară oameni” prin faptul că nu șterge cu mai mult entuziasm postări referitoare la pandemie.
Facebook a început să le atașeze alerte de dezinformare utilizatorilor care comentau sau aprobau postări considerate a conține informații false despre Covid-19. A șters totodată și postări care criticau vaccinurile sau care afirmau că e posibil ca virusul să fi fost dezvoltat într-un laborator chinez. Zuckerberg afirmă acum că Facebook „a făcut unele alegeri” pe care astăzi nu le-ar mai face.
Dată fiind audiența și forța acestor mastodonți online, guvernele vor încerca întotdeauna să-i controleze. Însă o mare parte din așa-zisa „dezinformare” din cursul pandemiei se dovedește acum a fi fost adevărată. În mod similar au existat presiuni în cursul recentelor revolte pentru blocarea „dezinformării”. Dar cine anume decide ce constituie „dezinformare” și pe ce criterii?
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii