Turcia a decis interzicerea accesului utilizatorilor pe rețelele Twitter și Facebook dar și pe canalul video Youtube, după ce imaginile cu procurorul turc ucis de extremiștii de stânga au fost făcute virale pe internet prin intermediul acestora.

Potrivit publicației Hurriyet, blocarea canalelor sociale a fost cerută de procuratura din Turcia. Astfel, timp de patru ore, accesul pe Twitter, Youtube și Facebook a fost interzis în totalitate până când publicațiile au eliminat imaginile care redau amenințarea cu armă a procurorului Mehmet Selim Kiraz, ucis cu o săptămână în urmă de către teroriști. 

Facebook a fost singurul dintre cele trei canale care a respectat deadline-ul de patru oferite de autorități pentru a elimina conținutul ofensator, motiv pentru care accesul utilizatorilor a fost permis imediat. Rețeaua a fost urmată mai tarziu și de Twitter care însă, potrivit unor surse, ar planifica o acțiune în instanță în acest sens, împotriva guvernului turc. 

Discuțiile privind YouTube sunt în continuă desfășurare, Bulent Kentles secretarul general al Uniunii Furnizorilor de Servicii de Internet din Turcia (BSE), citat de Hurriyet susține că YouTube.com a decis să posteze pe site-ul său un text din hotărârea judecătorească specificând că este vorba de un "act de administrare" implementat de procuratură.

Aceeași publicație turcă susține că, pe lângă cele trei canale, au mai fost blocate alte 163 de site-uri care au preluat imaginile în care procurorul Mehmet Selim Kiraz este amenințat cu o armă de către răpitorii săi, înainte de a fi ucis.

Hotărârea judecătorească susține că interzicerea accesului la aceste publicații a fost luată ca urmare a eliminării oricărei urme de incitare la "propaganda teroristă" care instigă cetățenii la ură și violență și la tulburarea ordinii publice. 

Imaginile controversate au fost preluate atât de presa scrisă cât și de cea on-line, motiv pentru care, procurorii au decis interzicerea acestora, pe motiv că încurajează terorismul. 

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, susține că:

Libertatea presei este la fel de importantă precum sunt doliul și respectul. Libertatea presi este foarte importantă și nu trebuie să ajungă în mâinile propagandei teroriste.

Sursă: EurActiv.com