Comisia Europeană a deschis investigații antitrust pentru a vedea dacă Apple încalcă legislația UE privind concurența prin normele de utilizare a magazinului online și a aplicației de plăți Apple Pay.

Executivul UE vrea să afle dacă regulile impuse de Apple pentru distribuția aplicațiilor de mobil prin App Store încalcă regulile comunitare privind concurența. Pe de altă parte, Comisia analizează normele și condițiile Apple pentru integrarea Apple Pay în aplicațiile sau site-urile comercianților.

Utilizatorii de iPhone și iPad pot descărca aplicații din App Store, iar prima investigație se concentrează pe forțarea dezvoltatorilor să utilizeze sistemului propriu al Apple de achiziții în aplicații și restricționarea capacității producătorilor de software de a informa utilizatorii de iPhone și iPad despre posibilități de cumpărare alternative mai ieftine în afara aplicațiilor.

Comisia va investiga în special două restricții impuse de Apple în acordurile sale cu companiile care doresc să distribuie aplicații utilizatorilor de dispozitive Apple:

(i) Utilizarea obligatorie a propriului sistem de achiziție în aplicație „IAP” al Apple pentru distribuirea conținutului digital plătit. Apple percepe dezvoltatorii de aplicații o comision de 30% pentru toate taxele de abonament prin IAP.

(ii) Restricții privind capacitatea dezvoltatorilor de a informa utilizatorii despre posibilitățile alternative de cumpărare în afara aplicațiilor. În timp ce Apple permite utilizatorilor să consume conținut precum muzică, cărți electronice și cărți audio achiziționate în altă parte, regulile sale împiedică dezvoltatorii să informeze utilizatorii despre astfel de posibilități de cumpărare, care sunt de obicei mai ieftine.

Această investigație vine ca urmare a unei plângeri depuse de furnizorul de muzică Spotify, concurent al Apple Music, și unei depuse de un distribuitor de cărți electronice și audiobook, care concurează cu Apple Books, a precizat Comisia.

Separat, în ancheta antitrust care vizează Apple Pay, Comisia este îngrijorată că termenii, condițiile și alte măsuri legate de integrarea Apple Pay pentru achiziționarea de bunuri și servicii pe aplicații și site-uri web pentru comercianți de pe dispozitivele iOS pot denatura concurența și pot reduce opțiunile și inovația.