Principalele instituții europene s-au pus de acord pentru prelungirea cu 10 ani, începând din iunie 2022, a regulamentului european privind roamingul, prin care cetățenii europeni beneficiază de roaming gratuit în toate țările Uniunii.

În cadrul strategiei pentru transformare digitală, UE intenționa să prelungească legislația actuală privind roamingul, adoptată în iunie 2017 și care urma să expire în iunie 2022.

De la intrarea în vigoare a regulamentului actual privind roamingul, aproape 170 de milioane de utilizatori s-au bucurat de servicii roaming gratuite. Utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă și-au putut păstra conexiunea la deplasarea în cele 27 de state UE, în Islanda, Liechtenstein și în Norvegia la același preț ca și acasă, potrivit unei comunicări a Parlamentului European.

„Această politică s-a dovedit un real succes. De exemplu, folosirea datelor în roaming a crescut de 17 ori în vara 2019, comparativ cu vara de dinaintea abolirii tarifelor de roaming”, arată legislativul UE.

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în privința noului regulament privind roamingul, ce va prelungi regulile actuale cu 10 ani. Acesta va asigura și servicii de roaming mai bune pentru călători. De exemplu, consumatorii vor avea dreptul la aceeași calitate a rețelei mobile și la aceeași viteză în străinătate ca și acasă, acolo unde sunt disponibile rețele echivalente.

Totodată, operatorii vor trebui să informeze utilizatorii despre creșterea costurilor prin utilizarea de servicii cu valoare adăugată în roaming, cum ar fi serviciile de asistență tehnică sau serviciile de asistență clienți furnizate de companiile aeriene sau de companiile de asigurări.

În același timp, noile reguli urmăresc să se asigure că roamingul gratuit rămâne rentabil pentru operatori și că le oferă acestora în continuare stimulente pentru a investi în calitatea rețelelor.

După ce regulamentul este aprobat de Parlamentul European, acesta trebuie să fie aprobat și de statele membre, reunite în Consiliul UE.