Un utilizator obișnuit de telefonie mobilă din România consumă lunar 167 megabytes de trafic mobil, trimite 74 mesaje SMS și apelează 250 de minute în medie, potrivit datelor centralizare de autoritatea de reglementare în comunicații.

Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), utilizatorul mediu de telefonie mobilă configurat pe Veritel.ro – o aplicație de comparare a ofertelor telecom - consumă lunar 167 MB trafic de internet mobil, trimite 74 de SMS-uri naționale (dintre care 64 în rețea proprie și 10 în afara rețelei) și sună în medie 251 de minute de pe terminalul propriu atât în rețea (193 de minute), cât și în afara rețelei (58 de minute).

Utilizatorul intensiv de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 501 MB trafic de internet, trimite 222 SMS-uri naționale (din care 192 în rețea proprie și 30 în afara rețelei) și sună în medie 753 de minute de pe terminalul propriu atât în rețea (579 de minute), cât și în afara rețelei (174 minute).

Un utilizator ocazional de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 56 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri naționale (din care 21 în rețea proprie și 3 în afara rețelei) și sună în medie 83 de minute de pe terminalul propriu atât în rețea (64 de minute), cât și în afara rețelei (19 minute).

Profilurile de utilizatori sunt realizate pe baza celor mai recente date statistice prelucrate de ANCOM, aferente primului semestru al anului 2015. Veritel.ro este un instrument independent și necomercial dezvoltat de ANCOM pentru utilizatorii de servicii telecom din România.