Vânzările de smartphone-uri Apple au scăzut cu aproximativ 10% în primul trimestru din 2024, afectate de intensificarea competiției din partea producătorilor de smartphone-uri Android, arată compania de cercetare IDC

Livrările globale de smartphone-uri au crescut cu 7,8%, până la 289,4 milioane de unități în perioada ianuarie-martie. Samsung are cu o cotă de piață de 20,8%, adjudecându-și poziția de lider în vânzările de telefoane, potrivit Reuters.

Declinul abrupt al vânzărilor de iPhone-uri vine după performanța solidă din decembrie, când a depășit Samsung la capitolul mai mare producător de telefoane din lume. Acum a revenit pe locul doi, cu o cotă de piață de 17,3%, pe măsură ce brandurile din China precum Huawei câștigă teren.

Xiaomi, unul dintre cei mai importanți producători de smartphone-uri din China, a ocupat a treia poziție, cu o cotă de piață de 14,1% în primul trimestru din 2024.

Samsung, care a lansat cea mai recentă serie de smartphone-uri de top - seria Galaxy S24 - la începutul anului, a livrat mai mult de 60 de milioane de telefoane în această perioadă. Vânzările globale de smartphone-uri Galaxy S24 au crescut cu 8%, comparativ cu seria Galaxy S23 de anul trecut, în primele trei săptămâni de disponibilitate, a declarat furnizorul de date Counterpoint.

În primul trimestru din 2024, Apple a livrat 50,1 milioane de iPhone-uri, în scădere față de cele 55,4 milioane de unități livrate în aceeași perioadă a anului trecut, conform IDC. Livrările de smartphone-uri Apple în China s-au contractat cu 2,1% în ultimul trimestru al anului 2023 față de 2022.

Scăderea subliniază dificultățile cu care se confruntă firma americană în cea de-a treia piață ca mărime, pe măsură ce unele companii chineze și agenții guvernamentale limitează utilizarea dispozitivelor Apple de către angajați, o măsură care reflectă restricțiile Guvernului american asupra aplicațiilor chinezești din motive de securitate.

Compania cu sediul în Cupertino va organiza în iunie Conferința Mondială a Dezvoltatorilor (WWDC), unde va evidenția actualizările software-ului care alimentează iPhone-urile, iPad-urile și alte dispozitive Apple. Investitorii urmăresc cu atenție actualizările referitoare la dezvoltarea inteligenței artificiale de către Apple, care până acum a vorbit puțin despre incorporarea tehnologiei AI în dispozitivele sale. Compania a pierdut în 2024 și "coroana" de cea mai valoroasă companie din lume în fața Microsoft.