Multe persoane nu cunosc valoarea datelor lor online şi la ce le-ar putea folosi infractorii, iar viaţa digitală a unei persoane se vinde pe piaţa neagră cu mai puţin de 50 de dolari.

Un studiu al producătorului rus de soluții de securitate cibernetică Kaspersky Lab, realizat în rândul a peste 7.000 de europeni, arată teama provocată de furtul şi utilizarea ilegală a datelor personale, dar şi faptul că numeroase persoane nu ştiu sigur valoarea datelor lor şi la ce le-ar putea folosi infractorii, scrie News.ro

„Dacă 59% dintre respondenţii din cercetarea Kaspersky Lab sunt conştienţi de faptul că firmele pot face bani vânzând datele lor personale unor terţi, 50% nu ştiu cât valorează datele lor pentru companiile respective sau pentru infractorii cibernetici”, se arată într-un comunicat al companiei.

Experţii avertizează că datele, inclusiv cele pe care mulţi oameni le consideră inofensive, sunt furate în mod constant şi vândute pe piaţa neagră.

„De exemplu, înregistrările medicale furate care erau vândute cu preţuri între 70 şi 100 de dolari bucata în 2016, se vând acum mai ieftin pentru că sunt atât de multe în circulaţie”, se arată în comunicat.

Cercetătorii au descoperit că infractorii pot vinde viaţa digitală completă a cuiva pentru mai puţin de 50 de dolari. Aceasta cuprinde informaţii furate din conturi de social media, informaţii bancare, acces de la distanţă la servere şi desktop-uri şi chiar date din cadrul unor servicii populare ca Uber, Netflix şi Spotify, precum şi de pe site-uri de gaming, aplicaţii de servicii matrimoniale şi site-uri porno, care ar putea să păstreze informaţii despre carduri de credit, potrivit specialiştilor.

Cele mai răspândite metode prin care infractorii fură astfel de date sunt campaniile de phishing sau folosirea unei vulnerabilităţi de securitate din soft-ul unei aplicaţii.

„După un atac reuşit, infractorii obţin liste care conţin o combinaţie de e-mail-uri şi parole pentru serviciile compromise. Şi, cum multe persoane folosesc aceeaşi parolă pentru conturi diferite, atacatorii ar putea să folosească această informaţie pentru a accesa şi conturi de pe alte platforme”, se arată în comunicat.