Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că Europa e construită și din compromisuri, dar acestea nu ar trebui să existe în domenii esențiale, cum ar fi statul de drept și consideră că adoptarea unei amnistii ar fi un pas înapoi.

"În această privință, pot să reamintesc de regulile europene. Este vorba despre respectarea absolut necesară a statului de drept. Am spus că Europa e făcută și din compromisuri, dar că nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale, pentru că aceste aspecte ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie, așa cum preconizează unii din țara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi", a declarat Jean-Claude Juncker, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat dacă amnistia și grațierea ar reprezenta un compromis pentru UE.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că statul de drept nu este negociabil.

"Statul de drept din România nu este negociabil și această poziție am reiterat-o de multe ori și voi rămâne la această opinie. Discuția pe legile justiție și pe coduri din România este o discuție complicată care se poartă acum de doi ani deja și sper să existe la toți cei implicați înțelepciunea de a aduce această discuție spre un final care este conform nu numai cu așteptările mele, pe care le cunoașteți, și este în conformitate cu așteptările românilor, cu așteptările exprimate de Comisia de la Veneția și GRECO. Noi nu putem în România să construim un sistem de justiție care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justiție din Europa și mai mult cu noi, prin aderarea la Uniunea Europeană, ne-am dorit să fim parte a unui spațiu de valori și dorim să rămânem acolo. (...) Asta este o discuție pe care o vom continua în România și eu nu am de gând să fac în niciun fel rabat la aceste valori și principii”, a răspuns Iohannis.