Ministerul Justiției anunță că până joi și-au depus candidatura 16 persoane pentru funcția de procuror european delegat în România.

Potrivit procedurii, în perioada 8-18 ianuarie urmează verificarea de către Comisia de selecție a îndeplinirii de către candidații înscriși a condițiilor de participare la interviu. Pe 19 ianuarie se afișează lista candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la interviu, iar între 19-22 ianuarie are loc programarea și stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidații.

Între 25-28 ianuarie va avea loc interviul în fața Comisiei de selecție și pe 29 ianuarie se afișează rezultatele selecției.

De asemenea, între 22 ianuarie și 2 februarie se transmite lista candidaților pentru funcția de procuror european delegat procurorului-șef european, Laura Coduța Kovesi.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracțiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârșită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.