Cătălin Rădulescu și alte câteva zeci de parlamentari PSD propun ca șefii Înaltei Curți de Casație și Justiție să fie numiți de Senat, adică politic. Apelul împotriva sentinței dată de instanța de fond să poată fi doar în favoarea inculpatului.

Deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat la închisoare cu suspendare pentru corupție, vine cu noi propuneri de modificare a legii 303/2004 privind statutul magistraților, lege votată luni în Senat și aflată în drum spre președintele României pentru promulgare.

Cătălin Rădulescu își dorește, nici mai mult, nici mai puțin decât punerea sub control politic a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cu aceste propuneri, dacă vor deveni lege, separația puterilor în stat ar deveni doar un slogan.

Cele mai grave propuneri formulate de Cătălin Rădulescu:

  • Președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanță cel puțin 5 ani, desemenati de Adunarea Generală a Judecătorilor de la Înaltă Curte de Casație și Justiție;
  • Revocarea din funcție a președintelui, a vicepreședintelui sau a președinților de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție se face de către Senatul României la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
  • Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înaltă Curte, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Nationa Anticorupție (șic), adjuncții acestuia, procurorii șefi de secție ai acestor parchete, precum și procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de 16 ani în funcția de judecător sau procuror pentru procurorii generali și procurorii șefi și o vechime de 14 ani în funcția de judecător sau procuror pentru adjuncții acestora și procurorii șefi de secție, pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reinvestirii.
  • Revocarea șefilor ICCJ se face de către Senatul României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul CSM;
  • Apelul soluționat de completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului.

De precizat că la completul de 5 judecători al ICCJ sunt judecate apelurile parlamentarilor, miniștrilor și a altor funcționari de rang înalt care sunt judecați în primă instanță direct la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Trebuie amintit că aceleași prevederi de punere sub control politic a ÎCCJ au fost adoptate și în Polonia, motiv pentru care Comisia Europeană a activat art 7 din tratatul de funcționare al Uniunii Europene, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei și sancțiuni financiare pentru nerespectarea statului de drept.