Procurorii antimafia au declanșat miercuri dimineață o acțiune la nivel național pentru anihilarea unei grupări de crimă organizate ce își desfășoară activitatea în 28 de județe din țară. Peste 600 de polițiști participă la acțiune.

Operațiunea „ZIUA Z” este denumirea acțiunii ce cuprinde 238 de percheziții și 227 de suspecți într-un dosar ce privește combatere a fenomenului infracțional organizat, care se derulează concomitent pe teritoriul a 28 de județe şi a municipiului Bucureşti (Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Galați, Brăila, Vrancea, Covasna, Brașov, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraș, Hunedoara, Timișoara, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj și Bistrița Năsăud).

„E o operațiune pe care am pregătit-o de mai bine de un an. Sunt dosare de trafic de droguri, de persoane, este vizat clanul Ghenosu. Dăm un semnal că statul este puternic și se poate coordona la nivel național pentru a combate crima organizată. Sunt vizate infracţiuni din toate domeniile de competenţă DIICOT, începând cu traficul de droguri, continuând cu evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de persoane, cybercrime, contrabandă la frontiera de est şi aşa mai departe. (...) Este foarte dificil de organizat, durează câteva luni doar sincronizarea”, a precizat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

„Acțiunile concertate ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  declanşate astăzi la nivel național sunt rezultatul activităților investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracționale  implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competența direcției, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infractiuni cu violenţă, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal si tentativă de omor”, precizează DIICOT într-un comunicat.

Nu mai puțin de 600 de polițisti și jandarmi, luptători ai structurilor de intervenții și acțiuni speciale ale Poliției Române ajută procurorii în acest caz.