La a doua încercare, procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii o audiază pe Adina Florea, propusă să conducă DNA în următorii 3 ani.

UPDATE 2 Secția pentru procurori a dat aviz negativ pentru numirea Adinei Florea la șefia DNA. S-au înregistrat 6 voturi împotrivă și doar unul „pentru”, care a aparținut, cel mai probabil, ministrului justiției, Tudorel Toader, cel care a propus-o pentru a prelua funcția.

UPDATE 1 Procurorii din CSM s-au retras pentru deliberare. Urmează să voteze dacă avizul pentru Adina Florea va fi pozitiv sau negativ.

**** Textul inițial

Procurorii din CSM s-au întrunit luni pentru a o audia pe Adina Florea în vederea acordării unui aviz pozitiv sau negativ pentru șefia DNA.

Sesizarea de la Inspecția Judiciară ce o privește pe Adina Florea nu a fost finalizată, dar procurorii iau în calcul audierea acesteia.

Adina Florea are 40 de minute la dispoziție pentru a-și prezenta proiectul managerial, după care vor urma întrebări din partea procurorilor din CSM.

Principalele declarații ale procurorului Adina Florea:

 

  • Din câte știu eu, am avut 8 achitări definitive în dosare cu inculpați trimiși în judecată în stare de libertate și niciuna în cazuri cu inculpați arestați.
  • Am identificat disfuncții în activitatea procurorului șef al DNA (Kovesi, n.r.)
  • Am identificat o vulnerabilitate a DNA prin plasarea instituției în afara legii și am în vedere ancheta privind OUG 13.
  • O altă problemă a fost diminuarea încrederii în DNA
  • O altă vulnerabilitate: cooperare deficitară cu alte instituții
  • O altă disfunționalitate: criticele aduse în cadrul hotărârilor judecătorești definitive
  • A fost un număr mare de achitări. Era necesară o activitate managerială mult mai riguroasă.
  • S-a pus accent pe investigarea infracțiunilor de abuz în serviciu. Nu cred că rolul DNA este de a cerceta infracțiuni facile.
  • Eu nu am fost niciodată un procuror independent, pentru că am lucrat în acest sistem, sistem care își desfășoară activitatea în baza controlului ierarhic și, prin urmare, orice decizie care se ia la nivel de management mediu și chiar înalt, dacă ne referim la funcția de procuror șef al DNA, este supusă controlului ierarhic al procurorului șef, în această situație al procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
  • Șeful secției pentru procurori, Codruț Olaru, s-a arătat surprins neplăcut de răspunsul Adinei Florea: M-a surprins total neplăcut, trebuie să precizez acest lucru, că, după 28 de ani, vă considerați un procuror care nu sunteți independent, cu argumentul chiar care viza verificarea actelor de către procurorul ierarhic.
  • Dacă o comisie parlamentară mi-ar cere un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare, aș pune la dispoziție dosarul. (Un membru CSM îi atrage atenția că CCR a avut o altă opinie pe un astfel de caz. „Da”, a răspuns Adina Florea.)

Cine este Adina Florea

Adina Florea a fost selectată de Tudorel Toader din cei șase candidați înscriși în cursa pentru conducerea DNA.

Propunerea a ajuns la CSM, dar audierea de astăzi și avizul nu par interesante pentru ministrul Justiției, care a spus cu subiect și predicat că nu-l interesează ce aviz dau procurorii din CSM și va merge mai departe la Klaus Iohannis pentru numire.

De altfel, Tudorel Toader a precizat că se așteaptă la un aviz negativ după audiere.

Proiectul managerial al Adinei Florea se bazează inclusiv pe raportul lui Tudorel Toader pe baza căruia a fost revocată din funcție Laura Codruța Kovesi. Raportul, unul critic, este trecut la prima poziție la capitolul „Bibliografie”.

Proiectul managerial poate fi consultat aici.

Florea a inclus în raport și fraze pe placul ministrului Justiției.

„În ultimii ani, România a făcut pași importanți în lupta împotriva corupției, atât evaluările externe, cât și analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (...) jucând un rol central prin activitatea desfășurată în mod constant. Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept”, susține Adina Florea în proiectul managerial.

Mai mult, în activitatea procurorilor cu funcții de execuție, cât și în activitatea celor cu funcții de conducere, inclusiv "la nivel de vârf", au existat manifestări care "s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar în conflict cu legea".

„Așa s-a ajuns ca, prin contribuția conjugată a unor membri ai corpului profesional din DNA, să se recurgă, caz fără precedent, la revocarea procurorului-șef al Direcției pentru exercitarea discreționară a funcției și deturnarea activității de la combaterea corupției și a instituției DNA de la rolul său constituțional și legal”, arată procuroarea.

Adina Florea este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.



Potrivit CSM, pe 2 octombrie, avizul consultativ cu privire la propunerea ei ar urma să fie transmis către Ministerul Justiției.


Propunerea ministrului Justiției va fi înaintată, conform legii, președintelui României în vederea numirii în funcția de conducere.


Avizul CSM, care este consultativ, va fi înaintat președintelui României, Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcție. Klaus Iohannis are dreptul de a respinge, motivat, propunerea ministrului Justiției, caz în care Toader trebuie să facă o nouă propunere.


Într-o intervenție telefonică la B1 TV, tatăl Adinei Florea - propusă de Tudorel Toader la conducerea DNA, Dumitru Florea, a sugerat că președintele Klaus Iohannis ar putea avea probleme cu DNA în viitor.