Din cei șase candidați înscriși în concurs, ministrul Justiției a ales-o pe Adina Florea, procuror la Constanța. S-a inspirat din raportul lui Toader. Propunerea urmează să ajungă la CSM pentru avizare, iar apoi la președintele României.

UPDATE

Adina Florea a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro că una dintre primele trei priorități, în caz că va fi numită, este o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Florea a mai spus că nu consideră că activitatea de control a Inspecției Judiciare este țintită, ci își respectă obiectul de activitate. Despre modificarea Codurilor Penale a declarat că nu are nicio obiecție, că practica reglează dacă sunt oportune și că, în calitate de procuror, aplică noile dispoziții. 

+++

Dumitru Florea, tatăl Adinei Florea, este consilier județean PSD. Aflat la al șaselea mandat, consilierul județean Florea este sigur că fiica lui va face ordine în Anticorupție în mai puțin de trei luni, relatează Adevărul.

+++

Direcția Națională Anticorupție a transmis, la solicitarea Mediafax, că are în lucru un dosar în care este vizată Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru funcția de procuror-șef DNA, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la fapte - in rem.

Adina Florea a declarat corespondentului Mediafax că nimeni din această structură nu i-a comunicat că este instrumentat un dosar în care este vizată.

+++

Ministrul Justiției a analizat dosarele, a intervievat cei șase candidați și a decis că procurorul Adina Florea este cea mai îndreptățită să fie propusă drept procuror șef la DNA.

„În urma desfășurării procedurii de selecție care a avut loc în  perioada  6 august - 4 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că propunerea ministrului  justiției Tudorel Toader pentru numirea în funcția de procuror șef al  Direcției Naționale Anticorupție este doamna Adina Florea. În conformitate cu dispozițiile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmează ca această propunere să fie transmisă Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obținerii avizului consultativ, și ulterior, președintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru numirea în funcție”, a anunțat joi Ministerul Justiției.

Proiectul managerial al Adinei Florea se bazează inclusiv pe raportul lui Tudorel Toader pe baza căruia a fost revocată din funcție Laura Codruța Kovesi. Raportul, unul critic, este trecut la prima poziție la capitolul „Bibliografie”.

Proiectul managerial poate fi consultat aici.

Adina Florea este în acest moment procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Propunerea ministrului Tudorel Toader pentru conducerea DNA urmează să fie trimisă Consiliului Superior al Magistraturii pentru ca procurorii din Secție să dea un aviz pozitiv sau negativ în urma unui interviu și a prezentării programului managerial.

Avizul CSM, care este consultativ, va fi înaintat președintelui României, Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcție. Klaus Iohannis are dreptul de a respinge, motivat, propunerea ministrului Justiției, caz în care Toader trebuie să facă o nouă propunere.

Cei cinci candidați respinși sunt Sorin Armeanu (prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui), Andrei Bodean (procuror la DNA Constanța), Nicolae Lupulescu, procuror militar, Gabriela Scutea (fost procuror general adjunct al României) și Paula-Nicoleta Tănase (procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați).