Adjunctul DIICOT, procurorul Giorgiana Hosu, a trimis pe cale administrativă o plângere penală care-l viza, printre alții, și pe procurorul general interimar Bogdan Licu tocmai secției conduse de Licu, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Plângerea penală a fost depusă în decembrie 2015 de un fost șef al Spitalului Militar din București, generalul Ioan Sârbu.

Acesta reclama, în plângerea trimisă procurorilor DIICOT, că foștii miniștri Gabriel Oprea, Sorin Câmpeanu și Mihnea Costoiu, împreună cu Virgil Muraru, vicepreședintele Consiliului Național de Etică, au constituit un grup infracțional organizat pentru a-l apăra pe Oprea în fața acuzațiilor că și-ar fi plagiat doctoratul și că ar fi coordonat lucrări de doctorat suspecte de plagiat. 

Între lucrările pe care le-a considerat suspecte de plagiat, generalul Ioan Sârbu ar fi indicat inclusiv teza de doctorat a procurorului general interimar Bogdan Licu, lucrare realizată în coordonarea lui Gabriel Oprea.

Sârbu cerea procurorilor DIICOT să-l cerceteze pe Oprea și pentru că i-a instigat pe doctoranzii săi să-și plagieze lucrările, între cei acuzați implicit de plagiat aflându-se și Bogdan Licu.

Plângerea penală a ajuns la DIICOT în 4 decembrie 2015. Giorgiana Hosu, adjunctul procurorului-șef al DIICOT Daniel Horodniceanu, a făcut o mențiune pe document, a pus data și a semnat.

Mențiunea făcută de procurorul Hosu a fost următoarea: „La SUPC. Se comunică”. Apoi a semnat și a pus data.

Plângerea este apoi înregistrată la Parchetul General pe data de 7 decembrie 2017, în registrul administrativ și nu ca plângere penală, sub numărul 2961/VIII-1/2015. 

Surse din magistratură au explicat, pentru EurActiv.ro, că, în mod normal, orice plângere penală primește număr de dosar penal, este repartizată apoi unui procuror care, în cazul în care constată că unitatea de Parchet pe care o reprezintă nu are competență să o soluționeze, o declină magistraților competenți.

„Acel registru VIII-1 este un registru administrativ, o procedură la marginea legii”, a explicat un procuror pentru EurActiv.ro.

Decizia de a comunica administrativ plângerea penală a fost luată de Giorgiana Hosu, procurorul-șef adjunct al DIICOT.

Este semnătura doamnei procuror-șef adjunct, doamna Hosu. Domnia-sa a decis ca plângerea să fie transmisă la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică pe cale administrativă, într-un moment în care eu nu mă aflam la serviciu. Este adevărat că, la acel moment, domnul Licu, menționat în plângere ca fiind, dacă vreți, un beneficiar al faptelor reclamate, era șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC)”, a declarat, luni, pentru EurActiv.ro, procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu

Horodniceanu a precizat că, întrebată de ce a luat o astfel de decizie, Giorgiana Hosu a explicat că nu a văzut că în plângere este invocat numele lui Bogdan Licu. 

„Vă pot spune că, de la acel moment, doamna procuror nu mai ia decizii privind plângerile penale primite”, a răspuns Horodniceanu, întrebat dacă au fost luate măsuri împotriva adjunctei sale. 

Licu renunță la șefia SUPC în contextul plângerii care-l vizează și pe el

În dimineața zilei de luni, procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat că a renunțat la conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică. 

"Am făcut un schimb cu procurorul general adjunct Codruț Olaru. Am luat de la el Secția de Resurse umane, pe care o coordona, și i-am dat Secția de urmărire penală și criminalistică, unde se află plângerea respectivă, deși aceasta nu mă vizează direct. Nu e o plângere împotriva mea, ci e așa, după colț. Am aflat despre ea din acel articol de presă. Dar ca să nu fie discuții, am considerat că e mai bine să o coordoneze el. Codruț Olaru coordonează și Secția Militară. Eu am rămas cu tot ce înseamnă administrativ, resurse umane", a declarat Bogdan Licu pentru Evenimentul Zilei.

Articolul de presă invocat de Licu a fost publicat pe site-ul romaniacurata.ro sâmbătă.

"Prin prezenta plângere, vă sesizez, d-le Procuror-Șef, și vă rog să dispuneți începerea cercetărilor față de persoanele nominalizate mai sus față de care există suspiciunea (evident certitudinea va rezulta din cercetările dvs) că s-au organizat în grup infracțional în scopul de a-l absolvi pe numitul Oprea Gabriel de suspiciunea de plagiat ce planează asupra acestuia privind elaborarea tezei de doctorat Procedura Plângerii Prealabile susținută în ședință publică la data de 18.01.2001 la Universitatea București. Grupul constituit arătat mai sus l-a absolvit pe numitul Oprea Gabriel de răspunderea cuvenită, respectiv de pierderea titlului de doctor în științe juridice, precum și a calităților în cascadă (profesor universitar, conducător de doctorat, general MAPN)", a scris generalul Sârbu în plângerea sa către DIICOT.

Sârbu l-a acuzat pe Oprea și că a instigat la plagiat câțiva dintre doctoranzii pe care i-a coordonat.

„Uzând de calitatea de conducător de doctorate, numitul Gabriel Oprea a instigat la plagiat și alți autori de doctorate intens mediatizate și dovedite de comunitatea științifică cu abilități și notorietate în domeniu – exemplific în acest sens următorii autori de teze de doctorat dovedite a fi plagiate, care l-au avut ca îndrumător științific pe numitul Oprea Gabriel: 1. Onțanu Neculai, 2. Neagu Adela Loredana, 3. Radu Loredana, 4. Licu Bogdan, 5. Dumitru Pârvu”, mai scrie generalul Sârbu în plângerea penală consultată de EurActiv.ro.

Despre Bogdan Licu, Sârbu afirmă în plângerea penală că teza acestuia, intitulată "Corupția – risc major la adresa securității naționale”, „este plagiată după cărți de specialitate, cursuri univeristare, legi sau pagini de internet”.

„Aceasta are 445 de pagini și o bibliografie anemică în raport cu volumul acesteia: 21 de site-uri de legislație, 83 de cărți, 12 reviste și surse de pe internet”, scrie generalul Ioan Sârbu.

În plângere, Sârbu afirmă că Oprea i-a chemat la MAI în iulie 2015 pe ministrul Educației de la acel moment, Sorin Câmpeanu, și pe secretarul de stat de la același minister Mihnea Costoiu, unde au stabilit amânuntele scenariului care să-l absolve de acuzația de plagiat.

"Numitul Oprea Gabriel, prin ascendentul funcției de vicepremier asupra numiților: Prof. Univ. Dr. Cîmpeanu Sorin, ministru al Educației și Cercetării, Costoiu Mihnea – secretar de stat în Ministerul Educației, i-a convocat pe aceștia în data de 06/07 iulie 2015 la sediul MAI în scopul stabilirii amănuntelor legate de scenariul prin care să-l absolve de plagiat și consecințele respective, punând astfel la cale detaliile infracțiunii de organizare a grupului infracțional în care să-i angajeze pe membrii CNECSDTI (Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării – n.r) și membrii Comisiei de experți. Prezența prof. univ. dr. Cîmpeanu Sorin și Costoiu Mihnea – secretar de stat în MEC la sediul MAI poate fi confirmată de personalul de serviciu de zi pe unitate și probate prin imaginile captate de camerele de luat vederi. Cei doi demnitari, uzând de faptul că toți membrii CNECSDTI sunt numiți prin ordin al ministrului Educației și practic prin puterea politică a funcției, le-au impus să elaboreze și să promoveze Hot. nr. 2165/08.07.2015 prin care se aprobă raportul final al CNECSDTI nr. 2164/06.07.2015 , raport în care la pct. IV – Concluzii – se menționează: având în vedere constatările comisiei de experți și analiza efectuată de CNECSDTI, suspiciunea de plagiat NU SE CONFIRMĂ, sesizarea nefiind susținută de alte dovezi concludente”, acuză generalul Sârbu, care i-a mai făcut câteva plângeri penale lui Gabriel Oprea.