Administrația Trump face presiuni asupra autorităților române pentru a ridica restricțiile de călătorie asupra influencerului misogin Andrew Tate, un susținător al președintelui american, care se confruntă cu acuzații penale la București.

Prima dată cazul fraților Tate a fost adus în discuție de oficialii americani săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică cu reprezentanți ai guvernului român, și apoi de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la Munchen, potrivit a trei persoane familiarizate cu această chestiune, relatează Financial Times, potrivit News.ro.

O a patra persoană a declarat că s-a solicitat returnarea pașapoartelor fraților Tate și să li se permită să călătorească, în timp ce aceștia așteaptă finalizarea procedurilor judiciare.
Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a refuzat să comenteze schimbul de opinii cu Grenell. Purtătorul său de cuvânt a declarat pentru Financial Times că Hurezeanu a inițiat întâlnirea și că cei doi „se cunosc de mult timp”, deoarece ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei președinții a lui Trump. Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuțiile lor specifice, dar a precizat: „Instanțele românești sunt independente și funcționează pe baza legii, există un proces echitabil”.

La rândul său, Richard Grenell a declarat că nu a avut „nicio conversație substanțială” cu Emil Hurezeanu, care „l-a văzut pe hol” la Munchen și „a cerut o întâlnire”.

„Îi susțin pe frații Tate, așa cum reiese din tweet-urile mele disponibile public”, a recunoscut însă diplomatul american.

Luna aceasta, Richard Grenell a scris pe X că România este „cel mai recent exemplu” al modului în care fondurile plătite de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au fost „folosite ca armă împotriva oamenilor și politicienilor care nu erau woke”. Administrația Trump a redus plățile USAID și a încercat să concedieze mulți dintre angajații săi.

Andrew și fratele său Tristan Tate, care au dublă cetățenie, americană și britanică, au devenit o cauză celebră în mediile sociale de dreapta, după ce au fost arestați în România în 2022 și acuzați de trafic de persoane, abuz sexual și spălare de bani, precum și de inițierea unui grup infracțional organizat. Aceștia au negat comiterea de infracțiuni.

Tristan Tate a făcut apel la susținători să afle „dacă vreo finanțare USAID a mers în România pentru a finanța anumite investigații ale bazei Lawfare ( termen care se referă la utilizarea sistemelor și instituțiilor juridice pentru a prejudicia sau delegitima un adversar sau pentru a descuraja o persoană să își folosească drepturile legale - n.r.)” - într-o referire aparentă la propriile cazuri ale lui și ale fratelui său, arată Financial Times.

Frații Tate au milioane de adepți online în „manosferă” - platforme online destinate bărbaților tineri care promovează superioritatea masculină și resping feminismul - care a jucat un rol în realegerea lui Trump. Tucker Carlson, un aliat al lui Trump și fost prezentator Fox, a realizat interviuri favorabile cu ambii frați, invitându-i pe telespectatori să „își facă propria părere” despre ei.

De altfel, Tristan Tate s-a lăudat pe X în noiembrie cu rolul fraților în alegerile din SUA, susținând că „milioane de tineri din Europa și SUA au o abordare sănătoasă de dreapta a politicii, pe care NU ar fi avut-o dacă Andrew Tate nu ar fi apărut niciodată pe ecranele telefoanelor lor”, notează FT.

Frații Tate au obținut recent o victorie juridică în România, după ce o instanță de apel a trimis cauza înapoi la o instanță inferioară. De asemenea, ei au fost eliberați din arestul la domiciliu, dar nu au voie să părăsească țara.

„Frații Tate rămân pe deplin dedicați să lucreze alături de echipa lor juridică pentru a explora toate căile legale disponibile în cadrul sistemului judiciar din România”, au transmis frații într-o declarație scrisă, citată de FT. „Singurul lor obiectiv este acela de a se asigura că se respectă procedurile legale și că nevinovăția lor este stabilită în fața unei instanțe de judecată”, dau asigurări avocații lor.

FT amintește în context și că vicepreședintele american JD Vance a atacat săptămâna trecută autoritățile române pentru anularea alegerilor prezidențiale, ca exemplu al unei presupuse represiuni asupra politicienilor de dreapta care amenință democrația europeană „din interior”. Curtea Constituțională a țării a declarat în decembrie că a luat această măsură fără precedent deoarece procesul electoral a fost „viciat” de o campanie extrem de sofisticată pe rețelele de socializare suspectată că ar fi fost coordonată de Moscova. Vance a declarat că anularea votului s-a bazat pe „suspiciuni slabe ale unei agenții de informații și pe o presiune enormă din partea vecinilor săi continentali”.

Criticile vicepreședintelui american au fost văzute ca un argument de către candidatul de extremă dreapta care s-a clasat în fruntea voturilor anulate, Călin Georgescu, care intenționează să candideze din nou într-o reluare a alegerilor în luna mai, menționează FT. Casa șefului său de campanie a fost percheziționată de poliție săptămâna trecută, după ce Georgescu a declarat că nu a cheltuit niciun ban pentru campania sa electorală. În cazul în care împotriva sa sunt inițiate proceduri penale, Curtea Constituțională ar putea respinge candidatura sa la președinție, explică FT.

De asemenea, cotidianul financiar britanic notează că Georgescu a fost intervievat duminică de un alt influencer al „manosferei”, Mario Nawfal, care l-a descris pe X ca fiind „președintele de drept al României”, care riscă să fie împiedicat să candideze. „EXACT cartea pe care au încercat-o împotriva lui Trump”, a adăugat el.

+++

Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a confirmat pentru G4Media că a existat o discuție în care trimisul special al SUA, Richard Grenell, i-a menționat pe frații Tate și interesul acestuia pentru ei.

De altfel, Richard Grenell a amintit pentru Financial Times de postările sale de pe X, fostul Twitter, prin care îi susține pe frații Tate, acuzați în România de trafic de persoane, viol în formă continuată și constituire de grup infracțional. Aceștia se confruntă cu o serie similară de acuzații și în Marea Britanie, iar în urmă cu o săptămână au apărut primele astfel de acuzații și în SUA.

Hurezeanu a declarat că a existat o discuție într-unul dintre holurile conferinței, atunci când ministrul român de Externe a inițiat un dialog cu trimisul lui Trump pentru a afla dacă Grenell intenționează să viziteze România.