Fostul premier Adrian Năstase a câștigat la Tribunalul București recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament, relatează Agerpres.

În perioada 1990 - 2012, Adrian Năstase a avut șase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foști deputați și senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaților.

"Respinge ca nefondată excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaților invocată prin întâmpinare. Admite în parte acțiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 și dispune repunerea în plată a indemnizației pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 - 9.06.2022. Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizației pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâții la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul București Secția a VIII-a. Pronunțată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței", se arată în decizia tribunalului.

De menționat că Tribunalul București a fost nevoit să-i dea câștig de cauză lui Adrian Năstase, după ce Curtea Constituțională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituțională.

Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Adrian Năstase nu este singurul fost parlamentar care își recapătă pensia specială. Și alte nume importante au obținut o decizie favorabilă la Tribunalul București: Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Rușanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boștinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Șerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

În februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor și deputaților, însă pe 5 mai 2022 Curtea Constituțională a decis că legea este neconstituțională.

Între timp, sute de foști deputați și senatori au acționat în instanță Parlamentul pentru a-și recâștiga pensiile.