PNL a reușit să pună legile Justiției pe masa experților de la Comisia de la Veneția printr-o instituție internațională. Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat joi solicitarea PNL.

„Modificarea Legilor Justiției ajunge la Comisia de la Veneția! Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE. După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE”, anunță PNL.

Politicienii liberali susțin că judecătorii Curții Constituționale vor trebui să țină cont de opinia experților care fac parte din Comisia de la Veneția, iar parcursul legilor Justiției trebuie oprit până apare opinia Comisiei.

„PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. În aceste condiții, CCR va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri. Parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția”, mai precizează Partidul Național Liberal.

Deputatul PNL Cezar Preda i-a solicitat pe 30 martie președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Michele Nicoletti, pentru ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, să se decidă sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la modificările aduse celor trei legi ale justiției.

Legile Justiției se află, deocamdată, între deciziile Curții Constituționale și modificările controversate făcute de comisia specială condusă de Florin Iordache.

Există deja decizii la judecătorilor constituționali care spun că mai multe prevederi din noile legi ale Justiției nu sunt constituționale.

Trebuie precizat că PSD, ALDE și UDMR s-au opus solicitării unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția, deși acest lucru a fost cerut de opoziție și de asociațiile profesionale ale magistraților.