Zeci de percheziții au fost efectuate marți de procurorii anticorupție la mai multe firme specializate în colectarea deseurilor reciclabile. Cantitățile de deșeuri erau crescute fictiv.

Procurorii Parchetului General au efectuat marți 59 de percheziții în București și 11 județe într-un caz de evaziune fiscală care are legătură cu activitatea de reciclare a deșeurilor de ambalaje.

Persoanele suspectate sunt bănuite că ar fi evidențiat operațiuni fictive de reciclare a aproximativ 120.000 de tone de deșeuri de ambalaje, pentru care obligațiile fiscale sunt de peste 54.000.000 de euro.

Descinderile au avut loc în București și județele Argeș, Brăila, Cluj, Constanța, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Vâlcea, Vrancea și Tulcea.

Procurorii fac verificări pentru infracțiuni comise în legătură cu activitatea de reciclare a deșeurilor de ambalaje reglementată de Directiva europeană 94/62/CE/1998.

Potrivit acestei directive, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni producerea deșeurilor de ambalaje, să stabilească sisteme de returnare, colectare și recuperare a deșeurilor și să elaboreze sisteme de informații (baze de date) privind ambalajele și deșeurile de ambalaje care să permită monitorizarea punerii în aplicare a obiectivelor acesteia.

Procurorii susțin că, „în perioada 2012—2014, reprezentanții operatorilor licențiați în vederea preluării obligațiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piața națională bunuri ambalate și ambalaje de desfacere (care generează deșeuri de ambalaje) și reprezentanții unor societăți cu care acești operatori licențiați au încheiat contracte de prestări servicii au evidențiat în actele contabile și în alte documente legale operațiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligații”.

Astfel, înregistrarea și declararea acestor operațiuni a facilitat operatorilor licențiați obținerea vizei anuale necesare funcționării acestora și a condus la sustragerea de la plata obligațiilor fiscale la Fondul pentru Mediu, respectiv a contribuției în cuantum de 2 lei/kg, datorată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit și cantitățile de deșeuri de ambalaje efectiv valorificate.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză se cifrează la valoarea de 54 milioane de euro.

Lista firmelor verificate: Rogreta Invest SRL, Intersemat SRL, Eco Rom Ambalaje SRL, Eco Pack Management SA și EcopimRecycling SA, toate din București, Secession Recycle SRL și Green Session SRL din Jilava,