Guvernul pregătea miercuri dimineață o modificare legislativă care să-l salveze pe Liviu Dragnea de la o eventuală nouă condamnare. Guvernul său dorea modificarea textului infracțiunii de abuz în serviciu. Atât cât să-l scape pe Liviu Dragnea.

Guvernul condus de Sorin Grindeanu urma să adopte miercuri dimineață, pe lângă proiectul grațierii, un proiect de OUG prin care să modifice textul articolului 297 din Codul Penal, adică textul „abuzului în serviciu”.

Concret, textul infracțiunii ar fi trebuit să fie următorul:

 

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplinește un act sau îndeplinește un act contrar legii și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseștecu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Spre comparație, publicăm și textul care este în vigoare:

 

„Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

Cele mai importante diferențe sunt cele legate de pedeapsă, vizibil mai mică, dar și cuantumul prejudiciului necesar pentru a fi acuzat funcționarul public de abuz în serviciu: 200.000 de lei.

Trebuie spus că Liviu Dragnea este acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul este sub această limită, fiind de „doar” 108.612 lei.

Pentru ca lucrurile să fie mai simple pentru eventualii subiecți ai acestei infracțiuni, ministrul Justiției, Florin Iordache, a mai introdus o prevedere: „Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”. Cu alte cuvinte, doar dacă se plânge cineva poate fi investigat abuzul în serviciu.

Pentru infracțiunea de neglijență în serviciu, Florin Iordache a fost mult mai direct: se abrogă.

Acesta este cel de-al doilea „elefant”, așa cum a fost numit de președintele Klaus Iohannis miercuri dimineață. Primul „elefant” se referea la grațierea unor fapte, tot prin ordonanță de urgență, care urma să fie adoptată în dimineața zilei de miercuri.