Proiectul de Lege pentru înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, propus de ministrul demisionar al Justiției, Robert Cazanciuc, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, după ce titulatura ei a fost modificată.

Una dintre principalele modificari aduse de Comisia juridica în raportul dat este chiar modificarea denumirii instituției. Astfel, ea se va chema Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Camera Deputaților a fost forul decizional. 

Votul plenului Camerei a fost dat miercuri după-amiază, după ce, anterior, deputații au votat proiectul pe articole.

Proiectul adoptat de Cameră a fost respins în urmă cu o lună de Senat, spre nemulțumirea societății civile.

Unul dintre inițiatorii legii, Centrul de Resurse Juridice, salută adoptarea proiectului și reia cele mai importante prevederi ale acesteia:


  • Clădirile, apartamentele și terenurile confiscate vor putea fi transmise sau date în folosință gratuită unităților administrativ teritoriale, asociațiilor și fundațiilor, Academiei Române și academiilor de ramură pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială sau de interes public. Procedura efectivă va fi reglementată prin Hotarăre de Guvern.
  • Sumele de bani rezultate din vânzarea bunurilor mobile și imobile confiscate vor fi distribuite pentru educație (20% din suma totală), sănătate (20%), organele de aplicare a legii (45% - câte 15% la MAI, MP și MJ) și asociații, fundații cu obiect de activitate în domeniul social, academii de ramură (15%).