Alex-Florin Florența, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de procuror general, a declarat luni că există o problemă în Ministerul Public în legătură cu motivarea procurorilor și, "din păcate", cei cu merite nu pot fi premiați cu bani.

În cadrul interviului susținut în fața membrilor Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Alex-Florin Florența a fost întrebat la un moment dat despre un punct trecut în proiectul său de management, care se referă la identificarea unor modalități de premiere a procurorilor care se evidențiază în activitatea lor, conform Agerpres.

"Avem o mare problemă, pe care o resimțim cu toții, ce ține de motivarea procurorilor în sistem. Această lipsă de motivație, cred eu, vine și din lipsa unei viziuni și a unei direcții de acțiune foarte clar asumate, astfel încât fiecare procuror să înțeleagă de ce, din acel coș zilnic cu care se trezește luni pe colțul mesei, i se cere să soluționeze dosarul X sau Y și nu tot coșul la întâmplare. Cred că adoptarea unei viziuni mult mai închegate și mai evidente pentru a înțelege fiecare procuror de ce face un anumit dosar, de ce se chinuie pe o anumită direcție, are aptitudinea de a mobiliza mult mai bine corpul de procurori", a răspuns Alex-Florin Florența.

El a explicat că trebuie gândit un sistem la nivelul Ministerului Public prin care să fie identificați pentru funcții de conducere acei procurori care se evidențiază în activitatea de urmărire penală.

"Ca mod de premiere, evident nu mă refeream la neapărat la componenta financiară, de bani, pentru că, din păcate, asta nu se poate la noi în sistem, dar există componente de valorificare a lor, de premiere a unor astfel de procurori, printr-o sumă de alte măsuri adiacente: diplome, plachete, prezentarea lor într-o anumită ședință publică, evidențierea lor într-un anumit context public, care să-i valorifice în raport de colectivul din care fac parte. Ca și criterii - pot fi nenumărate: mă refer aici la numărul de rechizitorii în cauze de anumită complexitate, numărul de dosare soluționate, implicarea în alte activități adiacente ale unității de parchet", a precizat procurorul Alex-Florin Florența.

Florența a primit luni aviz pozitiv, în unanimitate, din partea membrilor Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, au declarat pentru Agerpres surse oficiale din cadrul Consiliului.