Fosta șefă a DIICOT a fost achitat în dosarul în care este reclamat un prejudiciu de 60 de milioane de euro și în care mai sunt judecați Dorin Cocoș și fostul ei consilier, Ionuț Mihăilescu. Sentința nu este definitivă.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au pronunțat sentința în privința Alinei Bica, pe care au găsit-o nevinovată pentru abuz în serviciu și luare de mită.

Și Alin Cocoș, fiul omului de afaceri Dorin Cocoș, a fost achitat.

În schimb, Dorin Cocoș a fost condamnat, el având de executat 3 ani și o lună, în urma contopirii cu o pedeapsă anterioară. Tot de la Dorin Cocoș instanța a dispus confiscarea sumei de 19 milioane de euro.

Gheorghe Stelian a primit 6 ani de inchisoare, Crinuța Dumitrean și Sergiu Diacomatu au fost condamnați la câte 7 ani și șase luni de închisoare. Toți trei au de restituit statului suma de 218,3 milioane de lei.

Ce acuză procurorii

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Alături de ea mai sunt judecate și alte persoane: din comisie: Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu și Remus Baciu. În acest dosar au mai fost trimiși în judecată evaluatorul Emil Nuțiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe și Dorin Cocoș, fiul acestuia, Alin Cocoș, și Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al șefei DIICOT.

În fața judecătorilor, Dorin Cocoș și Ionuț Mihăilescu au recunoscut toate acuzațiile procurorilor DNA.

"În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane", susțin procurorii în actul de acuzare.

Potrivit DNA, pe 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.