Ambasadele a 12 state - parteneri internaționali și aliați ai României - au transmis un nou mesaj privind „integritatea sistemului judiciar” și statul de drept, în contextul discuțiilor privind noi modificări ale legislației penale.

Mesajul a fost publicat pe paginile de Facebook ale Ambasadei Franței și Germaniei și reprezintă poziția comună a Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei.

„Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției”, se arată în mesajul celor 12 state partenere.

Acestea susțin că solicitările oficiale de dialog pe aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

„Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar”, susțin reprezentnații aliaților României.

Mesajul spune că cele 12 guverne se așteaptă ca procesul de reformă în domeniul justiției să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample.

„Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii”, consideră reprezentanții celor 12 țări.

 

„Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României”.

 

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Cele 12 state consideră că modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune și ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării.

„Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune”, încheie mesajul citat.

Și Comisia Europeană a avertizat în privința discutatelor modificări ale Codurilor Penale și posibilitatea de a permite anularea deciziilor luate de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.

„Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse pentru corupție”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, într-o conferință de presă susținută miercuri la Bruxelles.