Întâlnirea dintre ambasadorul Germaniei la București și ministrul Justiției a dus la concluzia că se va cere părerea Comisiei de la Veneția în privința numirii procurorilor șefi. Inspecția Judiciară ar putea să nu mai ajungă la ministerul Justiției.

Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, a avut o discuție amplă cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, iar printre temele abordate s-au aflat și controversatele proiecte de modificare a legilor Justiției.

Ministerul anunță într-un comunicat de presă că procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția.

Tudorel Toader pare să dea un pas înapoi și în ceea ce privește Inspecția Judiciară, care ar putea să nu mai fie trecută în subordinea Ministerului Justiției, ci ar putea fi organizată mod autonom, atât față de Consiliul Superior al Magistraturii, cât și față de Ministerul Justiției.

Toader i-a mai spus ambasadorului Germaniei la București că urmează să aibă o întrevedere și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după finalizarea, de către Ministerul Justiției, a proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legilor Justiției.

„Ambasadorul Meier-Klodt a reiterat interesul comun ca România să îndeplinească, cât de curând posibil, recomandările remanente din raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2017. În acest context, ambasadorul a subliniat importanța majoră a garantării independenței justiției, cea care a contribuit, în mare măsură, la clădirea încrederii partenerilor străini în consolidarea statului de drept în România”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiției.

Peste 2.200 de magistrați protestează

Tudorel Toader este presat să renunțe la cele mai controversate modificări ale legilor Justiției și de sistemul judiciar din România. Forumul Judecătorilor din România a scris un memoriu în acest sens, iar acesta este susținut prin semnături de peste 2.200 de magistrați, atât judecători, cât și procurori.

Amintim că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectele de modificare a legilor Justiției, care ar subordona sistemul judiciar politicului.