Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat marți, după întâlnirea cu delegația MCV, că depinde doar de România ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

”Am avut întâlnire cu reprezentanții Comisiei MCV. Vreau să vă spun că a fost o întâlnire foarte bună. Am reluat dialogul pe baze de profesionalism, responsabilitate, transparență, lucru care a fost salutat și noi, la rândul nostru, am salutat prestanța colegilor de la Bruxelles. Vreau să vă spun că România este, a fost și va rămâne o țară profund atașată valorilor europene și statului de drept, precum și apărării drepturilor și libertăților fundamentale atât ale cetățenilor României cât și ale cetățenilor europeni”, a declarat Ana Birchall, ministrul Justiției, după întâlnirea cu experții CE din cadrul MCV aflați la București.

Ministrul a precizatt că ridicarea MCV este obiectivul principal al României: ”Ne-am ascultat fiecare și eu cred că e un foarte bun început. Până la urmă, obiectivul principal al României este ridicarea MCV și acest obiectiv atât de important pentru România. Sper eu să poată fi realizat cât de curând posibil. Și nu depinde decât de noi acest lucru”. 

Declarațiile sale contrastează puternic cu celedin epoca Dragnea, când membrii coaliției guvernamentale dădeau vina pe diverse interese ale unor state membre pentru menținerea MCV pentru România și Bulgaria.

Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Nicolae Solomon, i-a informat pe experții Comisiei Europene despre controversele din jurul Secției de anchetare a magistraților.