ANAF răspunde criticilor lui Kovesi: Am recuperat 0,4% din prejudiciul din dosarul ICA-Voiculescu
ANAF a recuperat 300.000 de euro din prejudiciul în cazul ICA-Voiculescu, dosar ce ar reprezenta circa jumătate din totalul prejudiciilor din dosarele instrumentate de DNA și soluționate în 2014, total estimat de Fisc la 150 de milioane de euro.
Într-un comunicat de presă de vineri, ANAF răspunde criticilor formulate la adresa instituției de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care joi seară, la Digi 24, a criticat modul în care ANAF se ocupă de recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție soluționate definitiv în care s-a dispus confiscarea unor bani sau bunuri.
”Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă, atunci poate să dea această atribuție (recuperarea prejudiciilor dispuse prin sentințe definitive, n.r.) instituțiilor din sistemul judiciar care pot să facă acest lucru”, a spus Kovesi. Ea a evaluat suma care ar trebui să fie confiscată de ANAF în urma hotărârilor definitive pronunțate în dosarele instrumentate de DNA la 310 milioane de euro, susținând că, în ultimele opt luni, ”nu s-a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani”.
În replică, într-un comunicat de vineri dimineață, ANAF afirmă că valoarea totală a prejudiciilor constatate prin sentințe definitive în dosarele instrumentate de DNA în 2014 este de doar 150 de milioane de euro, nu de 300 de milioane de euro.
Din totalul estimat de ANAF la 150 de milioane de euro, instituția afirmă că prejudiciul în dosarul ICA-Voiculescu, ”un caz extrem de complex, a cărui rezolvare depinde într-o manieră consistentă și de celeritatea cu care alte instituții ale statului își îndeplinesc obligațiile”, reprezintă jumătate, respectiv 75 de milioane de euro.
”În cazul ICA, ANAF a valorificat deja un bun imobil, recuperând circa 300.000 de euro, pentru celelalte bunuri mobile și imobile activitatea de evaluare și valorificare fiind în desfășurare în acord cu termenele de răspuns pe care ANAF le primește de la celelalte instituții ale statului, precum și cu eficiența cu care firmele private implicate în procesul de evaluare își îndeplinesc obligațiile prevăzute în contract”, scriu reprezentanții ANAF, în comunicatul în care instituția răspunde criticilor venite din partea Codruței Kovesi.
Conform calculelor ANAF, suma recuperată reprezintă 0,4 la sută din prejudiciul de recuperat în dosarul în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare, în 8 august 2014.
Aceasta este prima informație oficială referitoare la recuperarea prejudiciului din dosarul ICA. Anterior, într-un răspuns oficial pentru gandul.info, ANAF afirma că stadiul recuperării prejudiciului nu poate fi divulgat, întreaga operațiune fiind secretizată.
În același comunicat de vineri, ANAF explică de ce nu reușește să aibă performanțe mai mari în zona de recuperare a prejudiciilor.
De exemplu, reprezentanții ANAF afirmă că instituția ”este obligată de lege să contracteze servicii de evaluare prin procedura de achiziție publică”, fapt care prelungește termenul în care procedurile sunt îndeplinite.
Pe de altă parte, capacitatea administrativă a structurilor de executare silită din ANAF ”este excedată de activitățile desfășurate pentru pregătirea și susținerea dosarelor de insolvență”, numai în 2014 fiind gestionate 26.253 de noi astfel de cazuri, cu o valoare de 10,2 miliarde de lei reprezentând creanțe înscrise la masa credală.
”La sfârșitul anului 2014, se gestionau 53.675 contribuabili în insolvență cu creanțe fiscale de 47,3 miliarde de lei”, scriu cei de la ANAF.
În plus, ANAF se plânge că a primit ”atribuții specifice în domeniul colectării sumelor datorate nu doar bugetului de stat, ci și bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate si bugetului asigurărilor pentru șomaj”.
De asemenea, din 2007, agenției i-a revenit și sarcina de a colecta creanțele bugetare rezultate din utilizarea fondurilor europene. Instituțiile publice, finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat, care nu au organe de executare silită proprii, transmit și ele titlurile executorii privind venituri ale bugetului general consolidat spre executare silită la ANAF, care, pe lângă toate acestea, mai are și rolul de a recupera, prin executare silită, sancțiunile contravenționale stabilite de către diverse instituții de control, explică reprezentanții Fiscului.
Criticile lui Kovesi
Suma care ar trebui să fie confiscată de ANAF în urma hotărârilor definitive pronunțate în dosarele instrumentate de DNA se ridică la 310 milioane de euro, însă în ultimele opt luni nu s-a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani, a afirmat, joi seară, la Digi 24, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
"Nu DNA este instituția care trebuie să confiște efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, le punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, Ministerului Finanțelor, atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă, iar ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare. Am semnalat la începutul anului că, doar în dosarele DNA, suma care trebuie confiscată efectiv de stat este de 310 milioane de euro. (...) Această sumă ar putea duce la dublarea salariilor medicilor dacă ea ar fi recuperată efectiv. Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile și valorile, ei trebuie doar să le execute. Nu s-a întâmplat nimic în aceste opt luni și mă întreb dacă procedura care se aplică persoanelor fizice care nu-și plătesc taxele sau impozitele nu poate fi aplicată și acestor persoane condamnate definitiv", a declarat Kovesi la Digi 24.