La câteva zile de la demiterea fostului șef al ANAF Gelu Diaconu, posturile tv ale trustului Intact au fost notificate de Fisc să părăsească, în termen de cinci zile, sediile în care funcționează, clădiri confiscate de stat în urma procesului ICA.

„Direcția generală regională a Finanțelor Publice București, (...) ca reprezentant al statului român, proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătoresti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate”, se arată într-un comunicat de luni al ANAF.

Inspectorii ANAF au dat companiilor familiei Voiculescu un termen de cinci zile lucrătoare pentru a părăsi imobilele.

Acesta este ultimul pas din procesul de punere în executare a hotărârii judecătorești prin care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare, decizie definitivă prin care instanța a dispus și confiscarea unui prejudiciu pe care l-a stabilit la peste 60 de milioane de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, statul a intabulat în favoarea sa și clădirile în care funcționează televiziunile din trustul controlat de familia omului de afaceri, însă firmele acestuia au făcut toate demersurile posibile pentru a evita evacuarea din sedii, în timp ce Fiscul nu a făcut mari eforturi pentru a intra efectiv în posesia imobilelor.

Lamentările Antenei 3

Câteva echipe de inspectori ai ANAF au mers, luni după-amiază, la sediile în care funcționează televiziunile trustului Intact, pentru a transmite somația și pentru a îndeplini diferite proceduri.

Antena 3 și-a întrerupt programul normal pentru o transmisiune în direct în care vedetele postului și-au exprimat nemulțumirea față de decizia ANAF de a evacua clădirile în numai cinci zile.

„Ne-au spus că trebuie să evacuăm clădirea în cinci zile”, a spus Mihai Gâdea, directorul postului, în emisiunea „100 de minute” moderată de Sandra Stoicescu.

La rândul ei, moderatoarea a spus că ANAF face „o execuție, nu o executare”.

Dana Grecu, realizator al postului, a transmis în direct din redacția știrilor Intact, insistând pe biroul plin de flori, fotografii și lumânări pe care-l ocupa Iuliana Gătej, jurnalist al Antenei 1 care a murit într-un tragic accident rutier în preajma Crăciunului trecut.

În emisie au intrat, pe rând, vedetele postului precum Mircea Badea, Adrian Ursu sau Radu Tudor.

„Cinci zile înseamnă un abuz. Nu plângem, nu ne isterizăm, știți ce înseamnă a te muta. Oamenii își permit să facă abuzuri. Găsim noi un loc unde să stăm”, a spus Dana Grecu.

La rândul său, Mircea Badea a acuzat ANAF că nu ar fi interesat de clădiri sau de valorificarea lor prin închiriere, ci, de fapt, scopul ar fi închiderea Antenei 3.

Duble standarde

„Am încercat în toate lunile astea să găsim o manieră de dialog și de rezolvare a situației. Am încercat și am reușit să avem un comport impecabil în legătură cu autoritățile. Am încercat să găsim o înțelegere rezonabilă, suntem de acord să plătim chirie, nu am căutat niciun favor. Vom emite de acum încolo așa cum vom putea, vom emite din stradă, vom apela la lista lungă de oameni care au spus că ne sprijină, care s-au oferit să ne găzduiască la ei acasă să emitem. Vom emite din stradă dacă va fi cazul”, a spus Mihai Gâdea, citat de Pagina de Media.

În realitate, însă, companiile lui Voiculescu au făcut totul pentru a evita executarea clădirilor. Într-o analiză publicată recent, EurActiv.ro prelua o declarație de-a fostului șef al ANAF Gelu Diaconu, care preciza că firmele lui Voiculescu au obstrucționat executarea de facto a bunurilor, precizând totuși că avocații s-au folosit „de cadrul legal existent”.

De fapt, firmele familiei Voiculescu au deschis o sumedenie de procese în instanțele civile prin care au blocat procesul de recuperare. Sau, mai simplu: firmele lui Voiculescu, proprietare ale respectivelor imobile, și le-au închiriat unele altora prin contracte care prevăd dreptul de preempțiune al chiriașului, practică la care au recurs încă de acum aproape zece ani și pe care o putem privi acum ca pe un fel de asigurare anti-executare.

„Bunurile care fac obiectul valorificării - și pe care noi le-am evaluat și am urmat întru totul procedura legală - sunt astăzi înregistrate cu sarcini la Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Sunt hotărâri ale unor instanțe care, chiar dacă nu sunt definitive, consacră un drept de preempțiune în sarcina actualilor proprietari și, dacă noi mâine le-am scoate la valorificare, probabil nimeni nu se prezintă pentru a prelua un bun care este înregistrat cu sarcini și am fi pe procedură nevoiți ca în pași succesivi să reducem cu 25 la sută la fiecare pas valoarea acestuia", spunea Gelu Diaconu într-un interviu pentru Europa FM.

Acuzații de cenzură și invitații la ieșiri în stradă

Luni, în emisiunile postului, atât realizatorii cât și invitații obișnuiți au calificat demersul ANAF drept un abuz la adresa libertății de exprimare și au invitat lumea să li se alăture în protestul față de executarea silită a imobilelor.

„Teama de o eventuală revoltă publică i-ar putea face pe oamenii ăștia să revină asupra ordinelor aberante pe care le dau”, a spus Dana Grecu.

Atât Mircea Badea cât și Bogdan Chirieac au invocat o legătură între materialele difuzate recent de Antena 3 conform cărora șefa completului care l-a condamnat pe Voiculescu ar fi primit bani de la Ministerul Agriculturii - parte în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) - și demersul de luni al ANAF.

A fost citat în repetate rânduri articolul din Constituție conform căruia nicio publicație nu poate fi suprimată.