DNA a deschis dosar penal în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, condus de Robert Negoiță, contract atribuit unei companii din anturajul Sorinei Docuz, fosta soție a primarului și o apropiată a premierului Marcel Ciolacu.

Procurorul șef DNA, Marius Voineag, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că dosarul a fost înregistrat la începutul anului și că procurorul s-a autosesizat din presă, la fel ca în dosarul vaccinurilor. Voineag nu a oferit alte detalii referitoare la persoanele vizate de anchetă, motivând că este vorba de un dosar în lucru.

Rep: În dosarul vaccinurilor am văzut că procurorul de caz s-a autosesizat din presă. Dar tot presa și G4Media au scris seriale întregi despre  licitații suspecte de zeci de milioane de euro, cum ar fi, de pildă, licitația de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, de care n-am auzit să se fi autosesizat cineva.

Marius Voineag: Avem cauză deschisă în lucru

Rep: La Sectorul 3?

Marius Voineag: Da, avem o cauză deschisă în lucru.

Rep: Ne puteți da detalii?

Marius Voineag: Nu. Dosarul este deschis cred că la finalul anului trecut sau începutul acestui an. Suntem foarte, foarte interesați de tot ce pare în zona de media, fie că se numește jurnalism de investigație, fie că se numește jurnalist de expunere publică, eea ce s-a întâmplat aici. Din punctul nostru de vedere, ne ajută foarte mult ca noi să putem să avem muniție în anchetele noastre.

Rep: Ne puteți spune pe cine vizează ancheta?

Marius Voineag: Nu, nu. E un dosar deschis.

G4Media.ro a dezvăluit în noiembrie 2023 că un contract cadru de 133 de milioane de lei scos la licitație de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, este pe punctul de a fi semnat cu o firmă din Buzău cu cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, după ce a fost câștigat într-o procedură de atribuire cu multe semne de întrebare.

Pentru îndeplinirea unei condiții-cheie de participare, firma Gab Pavolux din Buzău avea ca terț susținător o firmă din domeniul construcțiilor al cărei patron și soția lui au fost finanțatori PSD în mandatul actualului președinte al formațiunii, premierul Marcel Ciolacu. Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro au dezvăluit faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

După dezvăluirile G4Media.ro, afacerea a căzut. Societatea Gab Pavolux SRL nu și-a mai prelungit valabilitatea ofertei pe care a depus-o la o licitație în valoare de 27 de milioane de euro organizată de Primăria Sectorului 3, urmând să fie descalificată.

Firma a încasat, totuși, circa 250.000 de euro din acest contract, printr-o procedură atribuită direct, justificarea fiind urgența asigurării serviciilor de catering pentru elevii din sector care au rămas în școli după ore, după cum rezultă dintr-o factură de pe site-ul primăriei Sectorului 3 consultată de G4Media.ro.

Informația privind faptul că Gab Pavolux nu a mai prelungit valabilitatea ofertei pe care a depus-o în cadrul unei licitații organizată de Primăria Sectorului 3 apare într-o decizie din data de 27 decembrie 2023 a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, document postat în portalul destinat achizițiilor publice pe 4 ianuarie 2024.

Decizia a fost luată în urma unei plângeri a firmei Oceanul Indian, societate contracandidată a Gab Pavolux și Titan Edilitara în tentativa de a câștiga un contract de 27 de milioane de euro atribuit de Primăria Sectorului 3 pentru a asigura hrană elevilor din sector care, timp de patru ani școlari (2023-2027), rămân în unitățile de învățământ după ore, îm regim after-school.

Sorina Stan Docuz este protejata președintelui PSD, premierul Marcel Ciolacu și este fosta soție a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță. Instituția celui din urmă a închiriat către Gab Pavolux, printr-o procedură suspectă, un restaurant de lux în care investise circa 2 milioane de euro, acesta urmând să devină ”cartierul general” al operațiunilor de catering ale firmei.

Pentru a putea îndeplini una dintre cerințele din caietul de sarcini, Gab Pavolux, care a avut cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, și este deținută, în acte, din octombrie 2022, de un fotomodel din Dubai căsătorit cu o verișoară a Sorinei Stan Docuz, a avut drept terț susținător o firmă de construcții al cărui patron a finanțat PSD în mandatul de președinte al lui Ciolacu.