Șefa Reprezentanției CE la București a declarat, întrebată la RFI de ridicarea MCV, că nu are convingerea că progresele înregistrate de România, sunt ireversibile. În plus, românii vor ca mecanismul să continue.

Întrebată în ce condiții ar putea scăpa România de MCV, Angela Filote a răspuns: "Ar trebui să avem convingerea că lucrurile extraordinare care s-au realizat și s-au realizat lucruri extraordinare, cred că nimeni nu se aștepta la un asemenea succes într-un domeniu atât de dificil, au creat o asemenea amprentă în conștiința societății, dacă vreți, încât ele devin ireversibile. În momentul de față nu avem această convingere. Pe de altă parte, este un mecanism care se bucură de foarte multă susținere din partea românilor. În sondajele de opinie pe care le-am realizat noi, majoritatea românilor vor ca acest mecanism să continue. Ăsta este un semnal important pentru noi, pentru Comisia Europeană".

La întrebarea ce ar mai trebui făcut pentru ca procesul să fie ireversibil, Filote a reamintit că în raportul anual sunt mai multe recomandări: "Situația imunității parlamentarilor și a miniștrilor, aflată la discreția Parlamentului. Este normal ca Parlamentul să aibă o asemenea putere. Ce nu este normal este să nu știm în funcție de ce criterii decide să ridice sau să nu ridice imunitatea la cererea instituțiilor care se ocupă de lupta împotriva corupției, de exemplu. Am vrea să știm ex-ante, nu ex-post pe ce criterii, acestea să fie publice, transparente, să știe toată lumea, pentru că totuși ce nu putem avea este o situație în care Parlamentul oarecum se transformă într-o cameră preliminară de judecată și se substituie unei alte puteri din stat, apropo de separarea puterilor în stat și anume justiției".

"Oamenii ăia urmează să meargă în fața justiției și să-și dovedească nevinovăția sau să li se dovedească vinovăția, dar asta este treaba justiției, nu a Parlamentului", a mai spus șefa Reprezentanței CE în România.