Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese și a sesizat organele de urmărire penală în cazul lui Viorel Toma, fost șef al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, Viorel Toma, în calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, a semnat mai multe documente aferente procesului de vacantare a postului de auditor la Serviciul Audit Public Intern din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, post pe care a fost transferat în aceeași zi, încălcând astfel prevederile art. 72, alin. (1) Legea nr. 161/2003.

Totodată, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către acesta a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât a semnat o serie de documente ce au creat un folos material pentru acesta, prin faptul că a efectuat demersurile necesare în vederea ocupării funcției de auditor în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului după data încetării funcției de demnitate publică, precum și beneficierii de drepturile salariale aferente acestei funcții.