Legea ANI a fost modificată în Camera Deputaților astfel încât sute de parlamentari și aleși locali, foști sau actuali, nu vor mai fi sub sancțiunea incompatibilității sau conflictului de interese.

UPDATE:

Proiectul a fost votat luni seara de plenul Senatului și merge la promulgare.

Senatoara USR Florina Presadă a declarat după vot că "Moș Gerilă a venit la PSD", iar  senatorul social-democrat Claudiu Manda, care conducea ședința, i-a tăiat microfonul. 

+++

Proiectul inițiat de Florin Iordache pentru modificarea legii ANI ar avea efecte majore dacă va trece și de Senat în forma în care a fost adoptat deja de Camera Deputaților.

Practic, cei găsiți incompatibili sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa aceeași funcție pentru 3 ani, și nu orice funcție sau demnitate publică, așa cum prevede legislația ANI în vigoare.

În plus, toate incompatibilitățile și confflictele de interese ale parlamentarilor se șterg de drept prin noile modificări.

ANI a răspuns jurnaliștilor de la romaniacurata.ro și a explicat cât de nocive sunt aceste modificări și care ar fi efectele dacă vor fi adoptate și de Senat.

„Propunerea legislativă va avea efect diminuarea până la eliminare a sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în aşa fel încât:

1. persoana în cauză să poată ocupa aceeaşi funcţie care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, precum şi orice altă funcţie, aceasta fiind posibil prin încetarea interdicţiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivităţii deciziilor Curţii Constituţionale şi ale legii civile;

2. destituirea să poate să fie realizată numai din demnitatea publică în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

3. posibilitatea de rotire în funcţiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor sau conflictului de interese, contrar dispoziţiilor Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014”, se arată în răspunsul ANI adresat site-ului romaniacurata.ro.

„Cu referire la funcţiile elective, precizăm faptul că modificarea legislativă poate afecta aplicarea sancţiunilor într-un număr de 675 de dosare privind parlamentari şi aleşi locali (foşti sau actuali), astfel:

 

  • 597 cazuri nedefinitive (aflate pe rolul instanţelor ori în termenul legal de contestare ori suspendate)
  • 78 cazuri definitive şi irevocabile câştigate şi pentru care nu au fost aplicate încă sancţiuni disciplinare.

 

ANI detaliază cauzele de incompatibilitate şi conflict de interese administrativ aflate încă pe rol:

 

  • 398 cazuri de incompatibilitate (13 parlamentari, 2 preşedinţi şi vicepreşedinti consilii judeţene, 156 primari, 133 viceprimari, 8 consilieri judeţeni, 85 consilieri locali şi 1 consilier general)
  • 199 cazuri de conflict de interese administrativ (24 parlamentari, 2 preşedinţi şi vicepreşedinti consilii judeţene, 80 primari, 20 viceprimari, 3 consilieri judeţeni, 70 consilieri locali).