Într-o scrisoare adresată lui George Ciamba, ministrul român al afacerilor europene și președinte în exercițiu al Consiliului UE, președintele Parlamentului European anunță că Laura Codruța Kovesi este candidata legislativului de la Strasbourg.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a trimis vineri lui George Ciamba scrisoarea oficială prin care îl anunță că Laura Codruța Kovesi este candidata PE pentru funcția de procuror-șef european și, de asemenea, îi comunică componența echipei de negociere a legislativului comunitar în viitoarele discuții cu Consiliul, notează Agerpres.

În urma audierilor din Parlamentul European, membrii Comisiilor pentru Control Bugetar (CONT) și pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au acordat cele mai multe voturi candidatei din România, care i-a devansat pe Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania), ceilalți doi candidați aflați pe lista scurtă.

În schimb, Consiliul a acordat cele mai multe voturi candidatului francez, astfel că cele două instituții vor negocia acum pentru a desemna viitorul șef al Parchetului European.

Tajani a anunțat pe Twitter trimiterea scrisorii, pe care de altfel a și postat-o pe contul său oficial de președinte al PE.

„Laura Codruța Kovesi este candidata @Europarl_EN pentru Biroul Procurorului Public European. Are toate calitățile necesare pentru a face o treabă foarte bună. Avem nevoie de mai multe femei exemplare ca ea în poziții de conducere”, a scris Tajani pe contul său de Twitter.

În scrisoare, Tajani reamintește că, în conformitate cu reglementările în vigoare, Parlamentul și Consiliul numesc de comun acord procurorul-șef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit, plecând de la o listă scurtă de candidați calificați întocmită de comitetul de selecție al EPPO.

Președintele legislativului de la Strasbourg amintește că în urma audierii comune din comisiile pentru libertăți civile și control bugetar de pe 26 februarie, Laura Codruța Kovesi a primit cele mai multe voturi.

„La întâlnirea de pe 7 martie, Conferința Președinților a decis că doamna Laura Codruța Kovesi este candidata Parlamentului și a mandatat o echipă formată din trei negociatori (...) să susțină această poziție în viitoarele discuții cu Consiliul privind numirea procurorului-șef european”, se menționează în scrisoare.

Cei trei eurodeputați mandatați să negocieze cu Consiliul UE în acest dosar sunt britanicul Claude Moraes (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților - S&D), președintele Comisiei LIBE, eurodeputata germană Ingeborg Grässle (Grupul Partidului Popular European - PPE), președinta Comisiei CONT, și eurodeputata olandeză Judith Sargentini (Grupul Verzilor), vicepreședintă a Comisiei LIBE.