Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost pus sub control judiciar pentru o mită de 500 de euro. El este acuzat și de folosire de documente false pentru a obține fonduri europene de aproximativ un milion de lei în perioada 2010-2015.

Procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva Ariepiscopului Tomisului, Teodosie Petrescu, pe care îl acuză de luare de mită și de folosire de documente false pentru obținere de fonduri europene.

Conform procurorilor, în perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu alte persoane cercetate în dosar, au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) pentru a primi fonduri europene.

„În declarațiile prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafețe agricole având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi”, susțin procurorii anticorupție.

Magistrații mai spun că un alt aspect fals constatat este acela că în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă s-a precizat că „s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care o desfășoară”.

În baza acestor declarații, au fost obținute fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de lei. Procurorii susțin că în 2016 plățile nu au mai fost autorizate, iar fapta a rămas la nivel de tentativă.

500 de euro mită pentru Arhiepiscopul Tomisului 

Procurorii mai notează că în primăvara anului 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro.

„Banii respectivi au fost primiți în legătură cu îndeplinirea, de către Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remunerație legală pentru activitatea pe care o desfășura într-o parohie”, detaliază procurorii.