Comisia Iordache începe dezbaterile pe marginea definiției abuzului în serviciu. Au fost depuse mai multe variante, inclusiv cu praguri enorme până la care să nu mai fie considerat infracțiune. Mai sunt și alte articole pe masa parlamentarilor.


UPDATE 4 Florin iordache a închis ședința înainte de a se discuta definiția infracțiunii de abuz în serviciu. Nu este clar care va fi propunerea ministerului Justiției, de unde a venit informația doar că se propune un prag egal cu salaiul minim pe economie.

Parlamentarii opoziției au cerut ca poziția ministerului să fie cunoscută din timp, însă Florin Iordache a închis ședința, urmând ca „dezbaterile” să fie reluate luni de la ora 10:30.

UPDATE 3 Comisia „Iordache” a mai făcut și alte modificări controversate în Codul Penal.

Condamnații pot fi liberați condiționat după ce au executat jumătate din pedeapsă, daca aceasta este de până șa 10 ani. Condamnații care au peste vârsta 60 de ani pot fi liberați condiționat daca au executat o treime din pedeapsă.

UPDATE 2 Până să ajungă la discutarea abuzului în serviciu, membrii comisiei „Iordache” a stabilit că în cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, limitele de pedeapsă aplicabile sunt cele din legea mai favorabilă, precum și termenele și condițiile de prescripție din legea penală mai favorabilă.

În plus, atunci când există mai multe pedepse, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se poate adăuga un spor de maxim 3 ani.

„Este o relaxare incredibilă. Îi gratificați pe infractori, adică primesc maximum un spor de 3 ani. Când a fost cazul am spus că aveți un interes politic, era cu dedicație, dar acum nu știu dacă v-ați propus asta”, a spus deputatul USR Stelian Ion.

Stelian ion a dat exemplul unui jaf la bancă, iar autorul, știind că va fi prins și condamnat, el va mai da nenumărate alte spargeri până să fie reținut, știind că pentru următoarele jafuri va primi în plus maxim 3 ani.

UPDATE 1 Deputatul USR Stelian Ion anunță că salută propunerea ministerului Justiției de a se institui un prag în valoarea salariului minim pe economie, adică 1.900 de lei. Iordache cere răbdare, că se va ajunge și acolo, că nu doar abuzul în serviciu este o miză în modificarea Codului Penal.

***** Textul inițial

Comisia condusă de Florin Iordache va modifica articolul din Codul Penal care deranjează cel mai mult politicienii și funcționarii publici: abuzul în serviciu. Redus de Curtea Consituțională la încălcarea doar a legilor și ordonanțele guvernului, acum parlamentarii vor să instituie și un prag valoric până la care să nu fie considerat infracțiune.

Dezbaterea are loc la doar o săptămână după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost co ndamnat la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, iar prejudiciul în dosar este puțin peste 100.000 de lei.

Drept urmare, există mai multe propuneri de prag care l-ar salva de închisoare pe Dragnea, inclusiv una de 200.000 de euro.

Este de așteptat ca totul să se desfășoare cu o viteză foarte mare, mai ales că cererea vine chiar de la codamnatul pentru abuz în serviciu Liviu Dragnea.