UPDATEAudierea Adinei Florea în CSM a fost amânată pentru 8 octombrie. Contre între Toader și Lazăr
Procurorii din CSM au amânat joi audierea Adinei Florea, propusă de ministrul Justiției pentru a prelua șefia DNA.
UPDATE 3 Secția, cu majoritate de voturi, 4-2, a amânat interviul Adinei Florea. Interviul va fi reluat pe 8 octombrie.
UPDATE 2 Procurorii s-au retras pentru a delibera și vota cererea de amânare a interviului.
UPDATE 1 Contre între Toader și Lazăr. Ministrul susține că ar putea fi vorba despre o tergiversare din partea lui Lazăr pentru a nu se susține astăzi interviul Adinei Florea.
În replică, Lazăr l-a întrebat dacă procurorii ar fi trebuit să lase deoparte lucrarea și să nu mai facă nimic în dosar doar ca sa fie audiată Adina Florea la CSM.
Principalele afirmații din Secția pentru procurori:
Interviul Adinei Florea ar fi trebuit să înceapă la ora 12, dar procurorii din CSM au cerut amânarea interviului din cauza dosarului penal de la Parchetului General în care se anchetează dispariția unui document exact de la parchetul unde activează în prezent Adina Florea.
Ministrul Justiției se opune amânării interviului și spune că nu există un temei juridic care să susțină amânarea interviului.
Augustin Lazăr spune că dosarul a fost deschis înainte ca Adina Florea să fie propusă pentru șefia DNA.
Adina Florea a luat cuvântul și spune că incidentul de securitate la care se face referire nu are nicio legătură cu persoana sa. Aceasta îl provoacă pe Augustin Lazăr și spune că procurorul general ar putea cere ulterior și o verificare a Inspecției Judiciare pentru a amâna din nou amânarea interviului.
Florea mai spune că ancheta privind dispariția protocolului parchet-SRI nu ar trebui făcută de Parchetul general pentru că Lazăr este unul dintre semnatari.
***** Textul inițial
Adina Florea a fost selectată de Tudorel Toader din cei șase candidați înscriși în cursa pentru conducerea DNA.
Propunerea a ajuns la CSM, dar audierea de astăzi și avizul nu par interesante pentru ministrul Justiției, care a spus cu subiect și predicat că nu-l interesează ce aviz dau procurorii din CSM și va merge mai departe la Klaus Iohannis pentru numire.
De altfel, Tudorel Toader a precizat că se așteaptă la un aviz negativ după audiere.
Proiectul managerial al Adinei Florea se bazează inclusiv pe raportul lui Tudorel Toader pe baza căruia a fost revocată din funcție Laura Codruța Kovesi. Raportul, unul critic, este trecut la prima poziție la capitolul „Bibliografie”.
Proiectul managerial poate fi consultat aici.
Florea a inclus în raport și fraze pe placul ministrului Justiției.
„În ultimii ani, România a făcut pași importanți în lupta împotriva corupției, atât evaluările externe, cât și analizele interne reflectând rezultatele consistente în acest domeniu, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (...) jucând un rol central prin activitatea desfășurată în mod constant. Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept”, susține Adina Florea în proiectul managerial.
Mai mult, în activitatea procurorilor cu funcții de execuție, cât și în activitatea celor cu funcții de conducere, inclusiv "la nivel de vârf", au existat manifestări care "s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar în conflict cu legea".
„Așa s-a ajuns ca, prin contribuția conjugată a unor membri ai corpului profesional din DNA, să se recurgă, caz fără precedent, la revocarea procurorului-șef al Direcției pentru exercitarea discreționară a funcției și deturnarea activității de la combaterea corupției și a instituției DNA de la rolul său constituțional și legal”, arată procuroarea.
Adina Florea este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Potrivit CSM, pe 2 octombrie, avizul consultativ cu privire la propunerea ei ar urma să fie transmis către Ministerul Justiției.
Propunerea ministrului Justiției va fi înaintată, conform legii, președintelui României în vederea numirii în funcția de conducere.
Avizul CSM, care este consultativ, va fi înaintat președintelui României, Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcție. Klaus Iohannis are dreptul de a respinge, motivat, propunerea ministrului Justiției, caz în care Toader trebuie să facă o nouă propunere.
Comentarii