Petre Pitiș și Neda Florea, două persoane importante implicate în firma Tel Drum, au fost audiați vineri dimineață la DNA. Tel Drum este strâns legată și de numele liderului PSD, Liviu Dragnea, despre care se spune că ar fi proprietarul din umbră.

UPDATE 2 DNA a început urmărirea penală și împotriva firmei Tel Drum SA, dar și împotriva lui Petre Pitiș și Mircea Vișan, reprezentanți ai firmei, toți pentru „folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”.

Procurorii anchetează și firma WFA Impex SRL și pe Florian Ion, reprezentantul acestei firme, și Florea Neda acuzați de complicitate la aceeași infracțiune.

„La data de 16 mai 2017 a fost înregistrată sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obținere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea prețului unor utilaje”, arată DNA într-un comunicat.

Procurorii mai spun că în cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene, iar firma Tel Drum SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”.

„În urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit din fonduri europene, suma de 4.170.462,5 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă în cadrul proiectului, nerambursabilă”, mai spun procurorii

DNA susține că firma Tel Drum „a simulat procedura prin care a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achiziție, a reieșit că ofertantul câștigător este firma WFA IMPEX SRL. În realitate, această firmă are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA”, descriu procurorii anticorupție.

De altfel, din dosar reiese că negocierile directe cu furnizorul au fost purtate chiar de Tel Drum, inclusiv în ceea ce privește oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL și a oferit firmei câștigătoare SC WFA Impex SRL, informații privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunțului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

„Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a depus cererea finală de rambursare care conținea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achizițiile publice și cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menționate expres în planul de afaceri și în obiectivul general al proiectului). De asemenea, beneficiarul proiectului TEL DRUM SA a folosit, cu rea-credință, documente și declarații false, inexacte și incomplete, respectiv declarațiile privind inexistența conflictului de interese, deși exista o relație personală între Pitiș Petre, Neda Florea și Ion Florian și o relație de afiliere între TEL DRUM SA și WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziție a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce privește respectarea regulilor de derulare cât și în ceea ce privește desemnarea ofertantului câștigător și a prețului”, detaliază DNA.

Procurorii consideră că, pe nedrept, firma Tel Drum SA a obținut suma de 4.170.462,50 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene. 

UPDATE 1 Directorul Tel Drum a declarat că a fost pus sub urmărire penală, dar a vorbit și despre relația cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Am fost anunțat că s-a început urmărirea penală. Din punctul meu de vedere este o eroare. Este vorba de un denunț făcut aiurea. A început o anchetă, aveți răbdare”, a declarat Pitiș după ce a ieșit de la DNA.

Jurnaliștii l-au întrebat dacă el este interfața lui Liviu Dragnea. „M-ați înebunit cu personajul ăsta! Îl cunosc că-i din județ, am jucat cu el fotbal în liceu când eram elev în clasa a XI a”, a afirmat directorul Tel Drum.

********** Știrea inițială

Petre Pitiș, directorul companiei, și Florea Neda, fostul director, au fost citați într-un dosar de corupție, însă nu este clară calitatea pe care o au cei doi în dosar.

Compania Tel Drum a fost subiectul unor investigații jurnalistice ample, iar rezultatele duc către liderul PSD Liviu Dragnea, care ar fi proprietarul din umbră al companiei.

Supoziția este întărită și de faptul că acționarul majoritar are acțiuni la purtător, nefiind nominale.

Ancheta DNA are în vedere o posibilă fraudă cu fonduri europene, din 2015, atunci când Tel Drum a achiziționat un utilaj de asfaltare cu suma de 12 milioane de lei. Procurorii spun, însă, că utilajul costa doar 8 milioane de lei, iar achiziția s-a făcut printr-un intermediar care a avut un adaos de 4 milioane de lei.

În acest caz sunt mai mulți suspecți.

Tel Drum, prezentă și în alt dosar

DNA investighează modul în care a ajuns lacul Belina să fie deținut de firma Tel Drum, după ce Ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, l-a cedat CJ Teleorman, iar de aici a fost închiriat către firma al cărui proprietar este necunoscut, deoarece are acțiuni la purtător.

Lacul Belina este cel în care Liviu Dragnea s-a fotografiat cu Sorin Grindeanu la pescuit de știucă, pe vremea când relația dintre ei era una excelentă.