Documentele nu au fost desecretizate, iar procurorul general i le-a trimis ministrului justiției „spre informare”. Protocoalele de colaborare au fost trimise și la Consiliul Superior al Magistraturii.

„Având în vedere decizia luată astăzi de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii privind verificarea anumitor aspecte legate de protocoalele clasificate încheiate între instituțiile judiciare și Serviciul Român de Informații, precum și solicitarea ministrului justiției de demarare a procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe de o parte, și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte, conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, spre informare, potrivit prerogativelor constituționale și competențelor legale, precum și a principiului "nevoii de a cunoaște”. În continuare, la nivelul Ministerului Public este în derulare analiza aspectelor legale privind procedura de declasificare a protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informații”, anunță Parchetul General într-un comunicat.

Amintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr desecretizarea protocoalelor încheiate între structurile de Parchet și Serviciul Român de Informații (SRI).

„În data de 19 martie 2018, ministrul Justiției a solicitat domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza prerogativelor constituționale și a competențelor legale, comunicarea următoarelor aspecte: dacă și câte protocoale secrete au fost încheiate între Ministerul Public, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe de o parte, și Serviciul Român de Informații, pe de altă parte; data încheierii și semnatarii respectivelor protocoale; demararea procedurii legale de desecretizare a conținutului acestora”, se precizează într-un comunicat emis luni de Ministerul Justiției.

Practic, Tudorel Toader a pus în practică ce a anunțat vineri seară, imediat după pe premierul Viorica Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului.

„Voi vedea care va fi solicitarea doamnei prim-ministru și, dacă nu acoperă și solicitarea către Ministerul Public, în limitele competențelor mele legale date de articolul 132 din Constituție, acela care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, nu cum greșit a spus cineva sub controlul ministrului Justiției, voi aștepta, voi vedea solicitarea doamnei prim-ministru. Dacă nu se referă și la partea de Minister Public, în calitate de ministru, luni, la prima oră, voi solicita desecretizarea protocolului sau a protocoalelor”, a precizat ministrul vineri seară, la Antena 3.