Un irakian care a luptat în Siria împotriva ISIS, în forțele kurde, participant la atrocități în război, a ajuns ilegal în România, a cerut azil, după care a dispărut, deși avea telefonul urmărit. Autoritățile române au refuzat să comenteze situația.

IMPORTANT:EurActiv este în posesia unor documente care arată numele real al cetățeanului irakian. Pentru a nu percilita eventuale demersuri în curs și pentru a-l proteja pe acesta, EurActiv a decis să nu divulge identitatea lui reală, folosind numele fictiv "Artin".


Artin are 27 de ani, este cetățean irakian și a fost găsit de polițiștii români la începutul lunii februarie a acestui an lângă București, în Chiajna. Făcea parte dintr-un grup de opt migranți ce doreau să ajungă ilegal în vestul Europei.

Cei opt au ajuns în Chiajna, la marginea Bucureștiului, în două taxiuri. Localnicii i-au văzut și au anunțat poliția despre prezența celor opt cetățeni străini în comuna lor.

Migranții au fost găsiți și audiați de polițiști și, pentru că au cerut azil, au fost cazați într-un centru pentru refugiați din București.

Din acel moment, aceștia se aflau legal în România, în baza cererilor de azil depuse.

În timpul audierilor, cei opt le-au spus polițiștilor că scopul lor era să ajungă în Germania. Au povestit că au venit prin Turcia, apoi din Bulgaria au trecut vamă ascunși într-un TIR.

"Pentru ei, România era doar o țară de tranzit. Destinația lor era Germania. Au povestit că, după ce au trecut granița dinspre Siria spre Turcia, au fost preluați de mai mulți cetățeni turci, care s-au oferit să-i conducă spre Germania contra unor sume de bani. Au trecut fraudulos granița spre Bulgaria, apoi spre România, pe la Giurgiu, ascunși într-un TIR", au declarat pentru EurActiv.ro reprezentanți ai autoritătilor judiciare române.

Telefonul lui Artin și fotografiile din război

În telefonul lui Artin polițiștii au găsit zeci de fotografii cu el înarmat, lângă vehicule militare și împreună cu alți camarazi sau alături de copii cu arme în mâini, semn că Artin a fost combatant activ în conflictul din Siria.

Specialiștii militari consultați de Euractiv.ro au apreciat că uniforma purtată de irakian în fotografii aparține trupelor din Kurdistanul irakian, Peshmerga (tradus "cei care înfruntă moartea", nr.), o facțiune militară sprijinită de statele occidentale care luptă împotriva ISIS. În plus, pe brațul stâng al bărbatului apare, în mai multe fotografii, o siglă pe care specialiștii consultați au putut citi "forțele speciale".

Într-o altă fotografie, pe uniforma altui militar apare numele orașului Khanaqin, populat în majoritate de kurzi.

"Omul a recunoscut că a fost combatant în Siria. Am descoperit și fotografiile din telefonul mobil. Cu toate astea, a depus cerere de azil, la fel ca și ceilalți", au afirmat sursele din cadrul autorităților judiciare române.

Artin, martor la atrocități în războiul din Siria

Fotografiile descoperite în telefonul lui Artin îl au, în majoritatea cazurilor, în prim-plan chiar pe acesta. Trei imagini arată însă cadavrele a doi bărbati ce par să fi fost uciși de grupa de militari din care Artin făcea parte, după ce, în prealabil, par să fi fost torturați.

AVERTISMENT: Imaginile de mai jos sunt de o duritate extremă.


Alte imagini găsite în telefonul bărbatului sunt făcute cu puțin timp înainte să fi fost prins în România, în timp ce se aflau pe drum spre Europa. În acestea apar și alți refugiați, îmbrăcați gros, mergând pe un câmp înghețat sau într-o casă în care au fost adăpostiți.


Cum l-au pierdut autoritățile române pe Artin?

După audieri, Artin a stat în centrul pentru refugiați doar până a două zi, susțin sursele judiciare citate. ”A plecat și nu s-a mai întors niciodată în centru”, au afirmat sursele EurActiv.ro.

Autoritățile române apucaseră să-i pună, însă, telefonul sub supraveghere, pentru că era, totuși, un fost combatant venit în România dintr-o zonă de conflict.

"După ce a plecat din centrul pentru refugiați, a fost localizat telefonul utilizat de el, însă abia o săptămână mai târziu. Telefonul era în Irak. Cel mai probabil, și el se află acum tot în Irak, însă nu există nicio certitudine în acest sens", au spus sursele citate.

Nu este clar cum a părăsit România irakianul ce a luptat în Siria. Cel mai probabil, el a ieșit din țară tot ilegal.

EurActiv a solicitat Inspectoratului General pentru Imigrări și Ministerului Afacerilor Interne informații despre situația lui Artin, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Am vrut să aflăm oficial când și cum a intrat bărbatul în România, cum a fost găsit, cum a fost supravegheat, când și cum a părăsit țara, precum și informații despre cererea sa de azil și stadiul soluționării acesteia. Instituția a refuzat să răspundă întrebărilor, motivând că "informațiile cu privire la datele cu caracter personal sunt exceptate de la liberul acces al cetățenilor", la fel și informațiile privind cererile de azil, care sînt "confidențiale".

Într-un document al înaltului Comisariat ONU pentru refugiați (UNHCR) se precizează că, în principiu, foștii combatanți care au luat parte activ într-un conflict armat intern sau internațional nu au dreptul de a primi azil, cu excepția unor situații speciale.