Felix Bănilă, pus de Tudorel Toader la șefia DIICOT, nu este de acord cu protestele magistraților. În schimb, Anca Jurma, numită interimar la conducerea DNA, susține că magistrații au dreptul, ca orice cetățean, să își spună opinia.

Felix Bănilă și Anca Jurma au participat, luni, la Parchetul General, la o întâlnire cu procurorul general Augustin Lazăr. La ieșirea din sediul Parchetului General, cei doi au vorbit despre protestul de duminică al celor aproape 200 de magistrați în fața Curtea de Apel București.

„Eu nu sunt activist”, a spus, sec, șeful DIICOT, Felix Bănilă.

Bănilă s-a referit, scurt, și la modificările aduse Codurilor penale, despre care a spus că „nu toate” sunt benefice.

Anca Jurma a declarat, însă, că magistrații au dreptul la exprimare, iar legislația penală este o problemă "serioasă".

„Nu comentez dacă este justificat sau nu, dar vă spun că și magistrații, ca orice cetățean, au dreptul de exprimare Cu privire la Coduri, este o problemă foarte serioasă legislația într-un stat, legislația penală, și magistrații, care se confruntă cu aceste dispoziții legale, sunt în linia întâi și au opinie pe care au dreptul să și-o exprime. Important este ca magistrații să își facă datoria, să-și îndeplinească misiunea pentru care au fost numiți și să-și îndeplinească rolul în societate, iar pentru acesta au nevoie de o legislație care să îi ajute”, a precizat șefa DNA.

Întrebată dacă DNA „mai există”, în legătură cu faptul că are tot mai puține anchete și cu declarația lui Liviu Dragnea că „DNA nu mai este”, Jurma a răspuns: „DNA mai există. Nu cred că trebuie să judecăm lucrurile după câteva luni de vacanță. O să facă treabă, lupta împotriva corupției este în continuare un obiectiv important și trebuie să mergem înainte. Vedeți și dumneavoastră în ce context lucrăm”.