Felix Bănilă, pus de Tudorel Toader la șefia DIICOT, nu este de acord cu protestele magistraților. În schimb, Anca Jurma, numită interimar la conducerea DNA, susține că magistrații au dreptul, ca orice cetățean, să își spună opinia.

Felix Bănilă şi Anca Jurma au participat, luni, la Parchetul General, la o întâlnire cu procurorul general Augustin Lazăr. La ieşirea din sediul Parchetului General, cei doi au vorbit despre protestul de duminică al celor aproape 200 de magistraţi în faţa Curtea de Apel București.

„Eu nu sunt activist”, a spus, sec, șeful DIICOT, Felix Bănilă.

Bănilă s-a referit, scurt, și la modificările aduse Codurilor penale, despre care a spus că „nu toate” sunt benefice.

Anca Jurma a declarat, însă, că magistraţii au dreptul la exprimare, iar legislaţia penală este o problemă "serioasă".

„Nu comentez dacă este justificat sau nu, dar vă spun că şi magistraţii, ca orice cetăţean, au dreptul de exprimare Cu privire la Coduri, este o problemă foarte serioasă legislaţia într-un stat, legislaţia penală, şi magistraţii, care se confruntă cu aceste dispoziţii legale, sunt în linia întâi şi au opinie pe care au dreptul să şi-o exprime. Important este ca magistraţii să îşi facă datoria, să-şi îndeplinească misiunea pentru care au fost numiţi şi să-şi îndeplinească rolul în societate, iar pentru acesta au nevoie de o legislaţie care să îi ajute”, a precizat şefa DNA.

Întrebată dacă DNA „mai există”, în legătură cu faptul că are tot mai puţine anchete și cu declarația lui Liviu Dragnea că „DNA nu mai este”, Jurma a răspuns: „DNA mai există. Nu cred că trebuie să judecăm lucrurile după câteva luni de vacanţă. O să facă treabă, lupta împotriva corupţiei este în continuare un obiectiv important şi trebuie să mergem înainte. Vedeţi şi dumneavoastră în ce context lucrăm”.