În acest moment, coaliția de guvernare nu funcționează pe subiectul Justiției, reiterează vicepremierul Dan Barna, respingând acuzele aduse ministrului Stelian Ion. El spune că și alte teme asumate de USR PLUS "nu au făcut niciun pas mai departe”.

"Coaliția nu funcționează în acest subiect al justiției”, a declarat miercuri seara, la TVR, copreședintele USR PLUS Dan Barna, luându-i apărarea ministrului Justiției, Stelian Ion, criticat de liberali, dar și de președintele Klaus Iohannis.

Barna a susținut că Ion face exact ceea ce scrie în programul de guvernare pe justiție, program agreat cu PNL și cu UDMR.

”A pus în dezbatere Legile justiției și au înțepenit în Parlament. Am aprobat în Guvern, cu susținerea premierului, a colegilor de la PNL și de la UDMR, desființarea SIIJ pe un proiect de lege foarte curat și clar”, a spus Dan Barna, arătând cu degetul către ”colegii” de la UDMR, care au venit cu un amendament care ”practic nu mai desființează SIIJ, ci îl mută la Parchetul General”.

”Pretextul pe care îl folosesc colegii de la UDMR, care blochează această inițiativă, e unul de istoric. În trecut, dat fiind că au fost probleme în felul în care DNA a anchetat anumite cazuri, să nu mai aducem competența legată de magistrați, să nu mai ajungă la DNA. (...) Dacă ai găsit un polițist sau un procuror care nu și-a îndeplinit obligațiile legale corespunzător, nu poți să desființezi Poliția sau Parchetul. E absurdă această abordare",

a declarat vicepremierul.

"SIIJ e în momentul de față o variantă la care lucrăm pentru a găsi o variantă acceptabilă. Legile justiției - așteptăm pur și simplu asumarea și de către ceilalți colegi și sperăm să se întâmple acum, în această sesiune parlamentară care începe în septembrie, pentru că ele sunt în dezbatere, au fost lucrate, au fost prezentate de Stelian Ion și de asta spun, acuzațiile din spațiul public că Stelian Ion n-a furnizat sunt și nedrepte și false. Tot ceea ce era prevăzut în programul de guvernare pentru această perioadă a fost adus de Ministerul justiției și de ministrul justiției în Guvern. Din Guvern - dacă vorbim de SIIJ - a fost adoptat și trimis în Parlament. Legile justiției sunt în Parlament pentru dezbatere. Adică lucrurile sunt acolo unde trebuie să fie, dar trebuie să facem și pașii politici mai departe", a mai afirmat el. 

USR PLUS nu iese de la guvernare

Vicepreședintele Dan Barna a mai declarat că anumite teme asumate de USR PLUS în programul de guvernare "nu au făcut niciun pas mai departe":

"Într-o coaliție, obiectivele politice și obiectivele strategice ale fiecărui partener trebuie să fie prioritizate în mod egal. Ideea că un partener sau altul își bifează toate obiectivele politice și un alt partener stă și aplaudă topit de emoție nu are cum să asigure funcționarea unei coaliții., subliniind că o coaliție guvernamentală nu poate funcționa dacă un partener își bifează toate obiectivele politice, iar un alt partener ”stă și aplaudă topit de emoție".

Cu toate acestea, USR PLUS nu va ieși de la guvernare, deoarece PNL și UDMR au "deschidere" pentru reforme. Totodată, Barna spune că relația cu președintele Klaus Iohannis este "corectă și echilibrată".