Uniunea Salvați România nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma actuală, anunță președintele USR. Lupta anticorupție trebuie să rămână o prioritate a statului român, spune Dan Barna.

"În mod inexplicabil, în Strategia Națională de Apărare a Țării, elaborată de CSAT și trimisă Parlamentului spre aprobare, corupția devine un fenomen secundar. E ca și cum odată cu dispariția lui Liviu Dragnea din prim-plan, toate problemele s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat. Simplul fapt că acum la putere e PNL nu schimbă cu nimic datele problemei. România încă n-a reparat dezastrul legislativ din justiție lăsat în urmă de regimul Dragnea. Profiturile uriașe obținute din infracțiuni încă n-au fost recuperate", a scris joi, pe Facebook, liderul USR.

Dan Barna remarcă faptul că sunt ”tot mai puține” cazurile de mare corupție anchetate de instituțiile abilitate. 

"Cazurile de mare corupție anchetate de instituțiile abilitate sunt tot mai puține. Asta în timp ce zilnic aflăm despre achiziții dubioase (care au loc chiar și în momente grele cum e apariția unei pandemii), despre conducte de bani publici scurși către clientela de partid și despre programe guvernamentale din care întotdeauna statul și românii pierd. Corupția rămâne unul dintre principalele obstacole în calea dezvoltării acestei țări. Refuzând să vedem asta, refuzăm realitatea. USR nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma actuală. Lupta anticorupție trebuie să rămână o prioritate a statului român", a adăugat el.

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024, adoptată de CSAT săptămâna trecută și trimisă Parlamentului pentru adoptare, a eliminat aproape complet corupția din rândul amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților interne, a constatat G4Media.ro. Nou strategie a eliminat din sarcina serviciilor secrete strângerea de informații despre fenomenul corupției, o schimbare radicală de abordare față de precedenta strategie, propusă de Iohannis în 2015, în care corupția era menționată ca unul dintre marile pericole la adresa securității naționale, mai notează G4Media.ro.