Procurorul General al SUA, William Barr, a evocat marți, la Cotroceni, sprijinul puternic al Statelor Unite pentru poziția fermă și eforturile puternice ale președintelui Klaus Iohannis în susținerea statului de drept și combaterea corupției.

Klaus Iohannis l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe Procurorul General al SUA, William Barr, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, în contextul participării la reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiție și Afaceri Interne (JAI), organizată de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene.

Procurorul General al SUA a evidențiat importanța ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă și promovează valorile democratice și statul de drept. În acest context, Procurorul General William Barr a exprimat aprecierea și sprijinul puternic ale Statelor Unite ale Americii pentru ”poziția fermă și eforturile puternice ale Președintelui Klaus Iohannis în susținerea statului de drept, combaterea corupției și consolidarea unui sistem judiciar independent, corect și transparent, în beneficiul cetățenilor”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele și-a exprimat aprecierea pentru substanța și dinamica Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, care a devenit tot mai puternic în ultimii ani, reiterând angajamentul consecvent al României și al său personal pentru aprofundarea acestuia pe toate dimensiunile: politică, de apărare și securitate, dar și în domeniul cooperării juridice și al statului de drept.

”Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, necesitatea ca și cooperarea în domeniul economic să ajungă la același nivel de excelență. Președintele României a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pe teme legate de justiție, care a demonstrat că cetățenii români sunt profund atașați de valorile democratice și înțeleg importanța unui sistem de justiție independent și eficient, fără de care nu poate exista o democrație funcțională”, se arată în comunicat.

Cei doi înalți oficiali au efectuat, de asemenea, un schimb de opinii asupra rezultatelor, apreciate ca foarte bune, ale Președinției României a Consiliului UE, respectiv asupra perspectivelor negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeană și SUA.