În Parlamentul au început dezbateriile privind desființarea SIIJ. Ministrul justiției consideră că MCV trebuie să înceteze după dispariția Secției de investigare a magistraților. Opoziția acuză puterea că doar se preface că vrea desființarea ei.

Deputatul USR Stelian Ion a propus joi amânarea cu o lună a dezbaterii proiectului de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

El a precizat că e nevoie de avizul Comisiei de la Veneția pe acest proiect:

„Este foarte important să avem opinia Comisiei de la Veneția pe acest proiect înainte să pășim la aceste dezbateri, pentru că sunt o serie de aspecte care din punctul nostru de vedere vin în contradicție flagrantă cu avizele anterioare ale Comisiei de la Veneția și cu rapoartele Comisiei Europene în cadrul MCV. 

Deputații din Comisia juridică au respins propunerea fostului ministru al justiției. Președinta Comisiei, social-democrata Laura Vicol a anunțat că votul pe proiectul de lege adoptat săptămâna aceasta de Guvern va fi dat vineri.

Stelian Ion consideră că graba cu care Ministerul justiției ”forțează” votarea acestui proiect de lege ”ridică semne de întrebare”.

Pare că tocmai ăsta este motivul grabei și anume a ocoli acel aviz al Comisiei de la Veneția", a susținut Stelian Ion.

„Încercăm de foarte mult timp să desființăm secția specială, dar nu trebuie să o facem oricum numai pentru a bifa, numai pentru a ne preface că desființăm SIIJ. Important este și cum o facem”, a spus deputatul USR, cerându-i explicații ministrului justiției pentru nerespectarea termenului de transparență decizională de 30 de zile lucrătoare. 

Într-o intervenție online, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a replicat că există cel puțin trei avize ale Comisiei de Veneția privind proiectul de desființare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

El a mai spus că procesul propriu-zis de consultare a Comisiei de la Veneția există deja, iar Ministerul justiției a ținut cont de avizele emise de aceasta când a redactat proiectul.

„Nu forțăm în niciun fel Parlamentul să adopte într-un anumit ritm și participăm aici invitați ca toată lumea. Am parcurs toate procedurile până la promovarea acestui proiect de către Guvern, inclusiv dezbaterile publice”, a spus Predoiu. 

Ministrul a mai susținut că „în măsura în care ne atingem obiectivele MCV restante, inclusiv desființarea SIIJ, este firesc ca MCV să înceteze”. Totodată, el consideră că desființarea SIIJ ar putea avea un impact la procesul de aderare a României la Spațiul Schengen, România fiind pregătită tehnic pentru aderarea la Spațiul Schengen încă în 2020. 

Mecanismul de condiționalitate

Fostul președinte al USR Dacian Cioloș a criticat modul în care e gestionat subiectul SIIJ.

”Cei care în România se joacă azi cu uite Secția Specială, nu e Secția Specială ar trebui să înțeleagă că nu se pun în pericol doar pe ei, ci și finanțările din fonduri europene pentru dezvoltarea țării”, a spus Cioloș, referindu-se la decizia CJUE de miercuri privind legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.