Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că grupul de lucru interministerial coordonat de minister nu susține funcționarea Secția de investigare a infracțiunilor din justiție în această formă.

Ministrul Justiției a declarat, la CSM, că, potrivit concluziilor preliminare ale Grupului interministerial, acesta nu susține funcționarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție în această formă. 

"După cum știți, în această perioadă se redactează următorul raport MCV, vă spun în premieră, vineri am avut discuții tehnice la Bruxelles, deci, și vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maximum două săptămâni, am întârziat pentru că anumite puncte de vedere au venit mai târziu și vă spun, ca și concluzii preliminare, că sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. Astea sunt concluziile preliminare", a completat Birchall, relatează Mediafax.

Raportul de analiză al Grupului interministerial va fi făcut public în maximum două săptămâni.

"Sunt concluzii care au majoritatea. Două concluzii. Este un raport preliminar, lăsați-ne să-l terminăm. Tocmai de aceea v-am spus că, în baza acestui raport, eu cred că cu toții trebuie să ne așezăm la masă și să venim cu soluțiile care să asigure exclusiv buna funcționare a sistemului judiciar. Fără patimă, fără orgolii, fără idei preconcepute, ci pur și simplu profesionist și responsabil pentru că aici vorbim inclusiv despre imagimea României și în relațiile pe care le are instituțional cu anumiți parteneri. Eu nu văd de ce a te așeza la aceeași masă cu bună cerdință, cu onestitate, analizând concluziile care se desprind din punctele de vedere venind de la toate instituțiile, asociațiile profesionale și de la cei care ne privesc acum. Am primit mii și mii de mesaje în baza cărora oamenii și-au exprimat un punct de vedere sau altul. Noi le-am analizat cu deschidere, profesionalism și responsabilitate. La nivel personal, părerea mea o cunoașteți", a conchis Birchall.

Întrebată în iulie dacă este de acord că Secția Specială ar trebui desființată, așa cum recomandă GRECO, Ana Birchall a declarat că la Ministerul Justiției se va face o analiză a rapoartelor și "vor fi luate măsurile care se impun".

"Dumneavoastră știți că atunci când, ca regulă generală, când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile", a declarat Ana Birchall.

Declarația a fost criticată de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, care respinge vehement desființarea Secției.