Ministrul justiției, Ana Birchall, a participat la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), de la Luxemburg,

Miniștrii europeni au abordat o gamă largă de aspecte referitoare la: prevenirea și combaterea corupției în cadrul UE, consolidarea Eurojust, probele electronice, instituirea Parchetului European, aderarea UE la CEDO, problematica drepturilor fundamentale, combaterea discursurilor de incitare la ură în mediul online, protecția datelor cu caracter personal, promovarea egalității în drepturi și combaterea discriminării, precum și relația dintre democrație, stat de drept și drepturile fundamentale.

"Temele dezbătute în cadrul acestei reuniuni a Consiliului JAI prezintă un interes deosebit din perspectiva consolidării spațiului de libertate, securitate și justiție al Uniunii Europene, a continuării discuțiilor inițiate de Președinția română și a îndeplinirii obiectivelor Trio-ului de Președinții la Consiliul UE. Pentru România sunt deosebit de importante aspectele legate de combaterea criminalității transfrontaliere prin intermediul Eurojust, probele electronice, precum și instituirea Parchetului European. Toate aceste măsuri prin care dorim să consolidăm încrederea reciprocă între autoritățile judiciare din statele membre au constituit, la rândul lor, priorități ale Președinției României a Consiliului UE”, a declarat Ana Birchall în intervenția sa.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Birchall a salutat demersul Președinției finlandeze a Consiliului de a aborda problematica măsurilor UE împotriva corupției, un subiect foarte important, cu ramificații în multe dintre politicile Uniunii. 

”România se numără printre susținătorii cei mai constanți ai aderării UE la GRECO ca membru cu drepturi depline al acestei organizații. De altfel, în mandatul Președinției României la Consiliu, Uniunea Europeană a aderat la GRECO în calitate de observator. Nu este însă suficient: dacă Uniunea își dorește să fie un lider mondial în combaterea corupției, atunci UE trebuie să devină membru cu drepturi depline la GRECO, să poată participa la evaluarea statelor membre, dar să și poată fi evaluată”, a menționat ministrul român în cadrul schimbului de opinii privind măsurile UE în combaterea corupției.

În cadrul reuniunii JAI, miniștrii justiției au adoptat Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Directiva a fost negociată în timpul Președințiilor anterioare ale Consiliului UE, Președinția română obținând mandatul de negociere cu Parlamentul European, precum și acordul final dintre cei doi co-legislatori, în urma trialogurilor purtate în semestrul I 2019. Directiva urmează să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea un termen de doi ani pentru transpunerea noului instrument legislativ.

”Ministrul român al justiției a salutat adoptarea acestui nou instrument legislativ deosebit de important pentru prevenirea corupției și promovarea integrității în exercitarea funcțiilor publice și private”, se arată în comunicat.